Nemzeti Minimum csoport: törvényben kell garantálni a rászoruló gyerekek étkeztetésének forrásait

A Nemzeti Minimum civil csoport alapítói, támogatói arra kérik a kormányt és a parlamenti képviselőket, hogy törvényi szinten teremtsék meg a magyarországi rászoruló gyerekek feltétel nélküli, mindennapi, minőségi étkeztetésének átlátható kereteit és költségvetési forrásait.

 

A civil csoport alapítói és támogatói az MTI-hez hétfőn eljuttatott nyílt levelükben emlékeztettek arra, hogy céljuk a gyermekéhezés felszámolása és az ehhez szükséges konszenzus megteremtése, ami álláspontjuk szerint hozzájárulhat “a régóta hiányolt társadalmi megbékéléshez” is. Ezért arra kérik a kormányt és a parlamenti képviselőket, hogy “rövid távú pártérdekeiken felülemelkedve” törvényi szinten teremtsék meg a magyarországi rászoruló gyerekek feltétel nélküli, mindennapi, minőségi étkeztetésének átlátható kereteit és költségvetési forrásait. Azt javasolják, hogy ez az összeg a mindenkori éves költségvetés átlátható háttérszámításokkal alátámasztott, kötelező tétele legyen.

Felhívták a figyelmet arra: a Nemzeti Minimum programjának egyik eleme a parlamentnek benyújtott többpárti határozati javaslat. Hozzátették: bár az Országgyűlés népjóléti bizottsága “elkeserítően méltatlan körülmények között” vitára is alkalmatlannak minősítette a javaslatot, hétfőn azt a parlament plenáris ülésen mégis megvitatja, majd arról a tervek szerint kedden szavaz.

Azt írták: ha a határozat megkapja mindazoknak a pártoknak a támogatását, amelyek képviselői a javaslatot benyújtották, akkor minden korábbinál nagyobb esély lesz arra, hogy a gyermekéhezés ügye kiszabaduljon “a pártcsatározások csapdájából”, és közös erőfeszítéssel rövid időn belül olyan törvények szülessenek, amelyeket nem kell félteni “a politikai inga kilengéseitől”.

A gyermekéhezés felszámolását célzó nemzeti minimum programról szóló határozati javaslat tárgysorozatba vételét november 2-án utasította el a népjóléti bizottság. A javaslatot a Fidesz, az MSZP, a Jobbik, az LMP, valamint a PM, a DK, az Együtt és az MLP egy-egy politikusa nyújtotta be. Ellenzéki pártok kifogásolták, hogy a Fidesz-KDNP nem támogatta a határozati javaslat tárgysorozatba vételét, noha a kezdeményezést korábban a fideszes Csöbör Katalin is aláírta. Csöbör Katalin november 4-én sajtótájékoztatón azt mondta: az ellenzéki pártok egyre inkább kisajátították, és jól láthatóan saját politikai céljaik elérésére használják a nemzeti minimum programot, amivel már nem tud egyetérteni.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.