Nyikes Fatime az Aranyanyu díj jelöltjei között

(Budaörs, 2015. november 11. – Budaörsi Infó) 2015. november 22-ig lehet szavazni az Aranyanyu Díj döntőseire. A jelöltek között van a budaörsi Nyikes Fatime a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesületének (Buláke) elnöke is.

 

 

Az Aranyanyu Díjról

Számtalan díjat ismerünk, amelyek nagyon fontosak, hiszen rámutatnak olyan helyzetekre, amelyekben valaki a hétköznapin túlmutatót vitt véghez. De vannak olyan tettek, amelyek a nyilvánosság előtt kevésbé láthatóak. Kevésbé, vagy egyáltalán nem. A Richter Aranyanyu Díj csak nőknek szól és célja immár ötödik éve, hogy olyan segítő foglalkozású nőket kutasson fel, mutasson be és díjazzon, akik minden nap bizonyítják különleges erejüket, kiválóságukat.

 

aranyanyudij

 

A Magyarországon egyedülálló kezdeményezés célja a nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének növelése. Első alkalommal 2011. november 25-én osztották ki a díjat jelképező szobrocskát és a vele járó, személyenként 200 ezer forintos pénzjutalmat. Eddig évente hat díj került átadásra, 2015-től azonban a négy kategóriában összesen nyolc díjat adtak át.

 

A díjért indult a budaörsi Nyikes Fatime is. Nézzék meg kisfilmjét és olvassák el a róla szóló írást.

 

nyikesfatime

Nyikes Fatime nem sokkal azután, hogy virágkötőként elkezdett dolgozni, először egyik, néhány év múlva másik szemére is elveszítette a látását. Megvakult.

A trauma feldolgozását követően arra az elhatározásra jutott, hogy megváltozott körülményei ellenére boldog, teljes életet fog élni. Tovább képezte magát. Mesterfokú szociális munkás, szervezetfejlesztő szupervizor, gyógypedagógiai asszisztens lett, és megalapította a Buda-Környéki Látássérültek Közhasznú Egyesületét, melynek azóta is elnöke.

Harmincfős csapatuk huszonhat megváltozott munkaképességű és négy látó munkatársból áll. Fő tevékenységük a rehabilitációs foglalkoztatás mellett az érdekképviselet, az információnyújtás is fontos számukra.

Fatime nem titkolt szándéka a társadalmi szemlélet megváltoztatása is. Meggyőződése szerint rossz beidegződés, hogy a fogyatékossággal élő emberek csak kérjenek és várják a támogatást, segítséget.

Képességeikhez mérten maguknak is tenniük kell elfogadásukért. Fatime egyesületének ez sikerült. Gyógymasszázs központjukkal olyan ismertségre és elismertségre tettek szert, amely biztosítja számukra a folyamatos, kiszámítható bevételt, anyagi hátteret.

Aktív, önfenntartó, lelkes közösségük az élő példa minden társadalmi előítélet megcáfolására, a testi-lelki egészségére gondosan figyelő Fatime pedig a csapat mozgatórugója.

 

(Budaörsi Infó/forrás: aranyanyu.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.