Első Okosváros Budaörs Konferencia

(Budaörs, 2015. június 4. – Budaörsi Infó) 2015. június 9-én 10 órakor lesz Budaörsön az első Okosváros Budaörs Konferencia a Városi Ifjúsági Klubban. Hasonlóan az okostelefonok térnyeréséhez, egy „okosváros” maximális hatékonysággal biztosít minőségi szolgáltatásokat a lakóinak, minimális mennyiségű erőforrás felhasználásával, és mindehhez a lehető legjobban használja fel a rendelkezésre álló legújabb technológiát. Az okosváros koncepció fontos részét képezi az energiahatékonyság, a modern közlekedésszervezés, valamint az informatikai alapon nyugvó közszolgáltatások rendszere (oktatás, ügyintézés, turizmus, állampolgári kapcsolattartás).

 

Az, hogy Budaörs átalakuljon „okosvárossá”, elengedhetetlen a városhoz méltó és fenntartható fejlődéshez, ami megtartóerőt jelenthet a következő generációk számára. Ennek érdekében szakmai konferenciasorozatot szerveztünk, melynek nyitó állomásán a meghívott előadók (az önkormányzati, az egyetemi és az IT-szektor szakemberei) segítségével körbejárjuk, hogy mi is az az okosváros, milyen hazai és nemzetközi példákat ismerünk a gyakorlatban, milyen előnyei és kihívásai vannak a jövő technológiájának, és elterjedésük hogyan teszi kényelmesebbé, élhetőbbé és hatékonyabbá a városokat.

 

Helyszín: Városi Ifjúsági Klub, Budaörs, Károly király u. 3.

Program:
9:30–10:00 Regisztráció, érkezés
10:00 Köszöntő
10:05 Interaktív előadások
11:15 Kerekasztal-beszélgetés

Meghívott előadók: Tázló József, a Cisco Systems Magyarország egyik alapítója; Porga Gyula, Veszprém város polgármestere; Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora; Zala Mihály, a Nemzeti Biztonsági Felügyelet (kibervédelem) volt vezetője.
12:00 Ebéd

A belépés ingyenes!

Szervező: Budaörsi Fidesz Magyar Polgári Szövetség

 

 

Előadók:

 

1. Porga Gyula, Veszprém város polgármestere:

 

Porga Gyula 1973-ban született, középiskolai tanulmányait Balatonfüreden végezte. Már fiatalon aktív közéleti szerepvállalásaival hívta fel magára a figyelmet, 1994 és 2002 között a balatonkenesei önkormányzat képviselőjeként, 2002 és 2006 között pedig már a Veszprém Megyei Önkormányzat tagjaként tevékenykedett, ahol a Kulturális, Kisebbségi és Egyházügyi Bizottság elnöki tisztségét is betöltötte. 2010-ben a veszprémi lakosok a Fidesz-KDNP színeiben a település polgármesterének választották, 4 évvel később pedig ismét bizalmat szavaztak neki munkája folytatásához.

A polgármester több fórumon is hangsúlyozta, hogy városvezetőként az egyik legfőbb célja, hogy Veszprém a helyiek közös erőfeszítésének eredményeként történelmi városból a jövő és a lehetőségek városa legyen. A „királynék városában” ennélfogva hosszú évek óta kiemelt projekt az „okosváros-koncepció” megvalósítása, méghozzá kiemelkedő sikerrel, hiszen a Magyar Tudomás Akadémia felmérése Veszprémet az egyik legjelentősebb „Smart Cityként” tünteti fel. Porga Gyula eredményes munkájáért 2012-ben „Az év polgármestere” díjat kapta.

 

 

2. Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora:

 

Dr. Friedler Ferenc rektor 2003-ban a Pannon Egyetem műszaki, informatikai karának alapítója, majd tanszékvezetője, dékánja lett. A matematikus professzor, egyben a kémiai tudományok doktora nemzetközileg elismert szakember; száznál több lektorált, angol nyelvű publikációja jelent meg, matematikai kutatási eredményei tankönyvi anyaggá váltak az Egyesült Államokban. Friedler professzor több évet töltött külföldi – elsősorban amerikai és japán – egyetemeken előadóként.

Tudományos és oktatói munkásságát eddig számos magas kitüntetéssel ismerték el: a Széchenyi-díj mellett megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, a Neumann János-, a Kalmár László- és a Gábor Dénes-díjat, valamint a Szilárd Leó professzori ösztöndíjat.

 

 

3. Tázló József, a Cisco Systems Magyarország alapítója:

 

1995 óta a vállalat dolgozója, jelenleg pedig műszaki igazgatója. Villamosmérnökként, számítástechnika szakon végzett, pályája kezdetén számítógéprendszerek üzemeltetőjeként dolgozott. Majd egy kisvállalkozás társalapítójaként 7 éven át rendszerszervezőként tevékenykedett, alkalmazói programokat fejlesztett. Ezután a Központi Fizikai Kutató Intézet tudományos munkatársa lett, majd az ELTE számítóközpontjában számítógép-hálózatok kutatásával foglalkozott. Egyetemek közötti nemzetközi tudományos projektet is vezetett, melynek célja az internet mint interaktív kommunikációs eszköz oktatásban való alkalmazhatóságának tanulmányozása volt.

Előadásának kivonata: Az „okosváros” olyan hely, ahol az emberek azért szeretnek élni, mert jó a közlekedés, tiszta és biztonságos a környezet, és a mindennapi életet városi szolgáltatások sokasága teszi kiszámíthatóvá, hatékonnyá és komfortossá. A „digitális forradalom”, a mindent behálózó érzékelők nagy tömegéből származó adatok azonnali feldolgozásával nyert döntések ezt meghatározó módon segítik elő. Az előadás a Cisco Systems „okosvárosok” transzformációjával kapcsolatos nemzetközi tapasztalatainak megosztását célozza, s gondolatébresztőt nyújt ahhoz, hogy Budaörs előtt milyen lehetőségek állnak a város prosperitásának további növeléséhez.

 

 

4. Zala Mihály, a Nemzeti Biztonsági Felügyelet (kibervédelem) volt vezetője:

 

Zala Mihály karrierje kezdetétől hosszú időn keresztül diplomáciai, valamint gazdasági területen tevékenykedett. 2005-től a Nemzeti Biztonsági Felügyelet (NBF), a nemzeti, az EU-s, illetve a NATO-s minősített adatok védelmével és szakmai felügyeletével megbízott „titokvédelmi főhatóság” vezetője volt, mely a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szervezetén belül működik. Tagja volt a NATO és az EU keretein belül működő, személyi-, adat-, illetve iparbiztonsági kérdésekkel foglalkozó magas szintű döntéshozó testületeknek, valamint rendszeresen tárgyalt Magyarország és más államok közötti kétoldalú minősített adatvédelmi megállapodások megkötéséről.

Zala Mihály nevéhez kötődik az NBF-en belül az E-biztonsági Intelligencia Központ létrehozása, mely mostanra vezető szerepet tölt be a kiberfenyegetések elleni védekezés, megelőzés, valamint a támadások esetén alkalmazandó intézkedési mechanizmusok koordinálása terén mind nemzeti, mind nemzetközi viszonylatban. Az intézet folyamatos feladat- és hatáskörbővülésének eredményeként 2013. július 1-je óta az állami, önkormányzati és létfontosságú infrastruktúrák elektronikus információbiztonságának biztosítása érdekében szakhatósági feladatokat is ellát.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.