Vádat emeltek egy pénzintézeti vezető és társai ellen adósság értéken aluli értékesítése miatt

Vádat emelt vesztegetés bűntette miatt egy pénzintézeti vezető és két vállalkozó ellen a Kecskeméti Járási Ügyészség egy takarékszövetkezeti követelés “kenőpénzért” történt, értéken aluli eladása miatt – tájékoztatta Schmidt Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtóreferense hétfőn az MTI-t.

 

Január 15-én helyezték előzetes letartóztatásba G. Imrét, a felszámolás alatt álló Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet egykori ügyvezetőjét, K. Szilárdot, Magyarország moszkvai nagykövetségének korábbi mezőgazdasági attaséját és Sz. Gy. nyíregyházi vállalkozót, a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga egykori alelnökét.

A megyei főügyészség hétfői közleménye szerint a nyíregyházi K. Sz. érdekeltségébe tartozó cég 2010-ben 500 millió forint kölcsönt vett fel, amelynek biztosítéka a cég tulajdonában álló ingatlanok, nagy értékű, főként borászati ingóságok és borkészlet volt, összesen 1,2 milliárd forint értékben.

A kölcsönösszeg törlesztése a futamidő alatt az adós cég részéről nem vagy csak részben történt meg, ezért a tartozás 2012 nyarára már mintegy 600 millió forintot tett ki. A kölcsönt nyújtó takarékszövetkezet e követelést a fedezetekkel együtt 2012 nyarán engedményezte egy másik takarékszövetkezet részére.

A vád szerint erről értesült K. Sz., aki tudott arról, hogy egy nyíregyházi vállalkozó ismerőse, Sz. Gy. és a követelést megszerző pénzintézet vezetője, G. I. jól ismerik egymást. Ezért 2013 nyarán ismerőse közbenjárását kérte, hogy a takarékszövetkezet a fenti követelését áron alul adja el a saját vagy az Sz. Gy. érdekeltségébe tartozó cégnek.

Ennek érdekében ismerőse és a pénzintézet vezetője az ő megbízásából több alkalommal tárgyalt. Ezek eredményeként 2013. augusztus 28-án megállapodtak abban, hogy a takarékszövetkezet követelését Sz. Gy. egyik közeli ismerősének cége vásárolja meg 335 ezer euró vételáron. Ezen túlmenően Sz. Gy. további 135 ezer euró “kenőpénzt” ígért a pénzintézeti vezetőnek azért, hogy a vételárat jóval meghaladó értékű, fedezettel biztosított követelés tulajdonjogát a takarékszövetkezet érdekköréből anélkül engedje ki, hogy a fedezetből történő kielégítést megkísérelné. A pénzintézeti vezető a jogtalan előny ígéretét elfogadta – írta a főügyészség.

Hozzátette: a tárgyalásokról és a “kenőpénz” ígéretéről szóló megállapodásról Sz. Gy. tájékoztatta K. Sz-t, aki a jogtalan előny biztosítását vállalta. A felajánlott 135 ezer eurót készpénzben K. Sz. utasítása szerint egy hozzátartozója adta át egy benzinkútnál a nyíregyházi vállalkozónak, aki azt 2013. szeptember 4-én továbbadta G. I.-nek.

A vád szerint a jogtalan előnyért a pénzintézeti vezető a fedezetül szolgáló, zálogjoggal biztosított ingó és ingatlan vagyonból a takarékszövetkezet követelését nem kísérelte meg érvényesíteni, hanem a megállapodásnak megfelelően a követelést mélyen értéken alul értékesítette.

A járási ügyészség a két vállalkozót minősített vesztegetés bűntettével, a pénzintézeti vezetőt pedig minősített vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja.

Az adott időszakban, 2013 nyarán K. Sz. állami alkalmazásban állt, de a vád szerinti cselekménnyel magánemberként terhelhető – olvasható a közleményben.

A vádlottak jelenleg is előzetes letartóztatásban vannak, bűnösségükről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.