Nepáli földrengés – Az újdelhi magyar nagykövetséggel kapcsolatba lépett a katmandui tiszteletbeli konzul

Az újdelhi magyar nagykövetséggel kapcsolatba lépett a katmandui magyar tiszteletbeli konzul egy munkatársa, akit megkértek, hogy próbálja meg elérni azokat a magyarokat, akiknek a nepáli tartózkodásáról a magyar külképviselet tud – közölte Vajda Andrea újdelhi vezető magyar konzul az M1 aktuális csatornán vasárnap reggel.

 

Vajda Andrea értesülései szerint Nepál fővárosában az előző napi nagy erejű földrengés, a sok áldozat és a hatalmas anyagi kár ellenére nincs pánik. Mindazonáltal az információk beszerzése nehéz, mert megszűntek a nepáli tévéadások, nincs internetkapcsolat, és a katmandui tiszteletbeli konzul munkatársának jelentkezéséig úgy gondolták, hogy telefonos kapcsolat sincs.

Az újdelhi magyar konzul vasárnap hajnalban az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy továbbra sem tudni magyar halálos áldozatról vagy sérültről Nepálban, noha nem tudnak kapcsolatot létesíteni az ott-tartózkodó magyarokkal.

Katmanduban tartózkodik egy 15 fős magyar turistacsoport. Ennek tagjai jól vannak, de egyelőre nem tudják elhagyni a nepáli fővárost, mert a repülőtér zárva van. A konzulátus további egy magyar állampolgárról tud, aki Nepálban volt szombaton, illetve öt olyan személyről, akik huzamosabban az országban tartózkodnak, de róluk egyelőre nincsenek friss információik – mondta Vajda Andrea. Megemlítette azt is, hogy Nepálba évente 350-450 magyar turista érkezik.

A 7,9-es erősségű szombati földrengésnek a vasárnapi legfrissebb összesítések szerint 1910 halálos áldozata van, ennek legnagyobb része Nepálban, a többi Észak-Indiában, Tibetben és Bangladesben. Ez volt a legsúlyosabb katasztrófa az országban az utóbbi 81 évben. A földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, a Himalájában pedig lavinákat indított el.

 

 nepali_foldrenges_2015_apr25

 

 

Továbbra sem tudni magyar áldozatról az újdelhi magyar konzul szerint

 

Továbbra sem tudni magyar halálos áldozatról vagy sérültről a nepáli földrengéssel kapcsolatban – mondta Vajda Andrea, az újdelhi vezető magyar konzul az MTI-nek vasárnap reggel.

Hozzátette, hogy szombat óta nem tudtak kapcsolatot létesíteni a Nepálban tartózkodó magyarokkal.

A konzul megerősítette, hogy Katmanduban tartózkodik egy 15 fős turistacsoport. Ennek tagjai jól vannak, de egyelőre nem tudják elhagyni a nepáli fővárost, mert a repülőtér zárva van.

A csoport az eredeti tervek szerint szombaton utazott volna el Katmanduból.

A konzulátus további egy állampolgárról tud, aki Nepálban volt szombaton, illetve öt olyan személyről, akik huzamosabban az országban tartózkodnak, de róluk egyelőre nincsenek friss információik – mondta el Vajda Andrea.

Megemlítette azt is, hogy Nepálba évente 350-450 magyar turista érkezik.

 

nepali_foldrenges_2015_apr_terkep

 

 

Magyar szervezetek is próbálnak segíteni

 

Magyarországi szervezetek is segítenének a nepáli földrengés áldozatain, Diószegi Anna Mária, a Sweet Home For Orphanage Foundation nepáli alapítvány főképviselője az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában azt mondta: a Magyar Ázsia Társasággal együttműködve próbálnak segítséget eljuttatni a helyszínre.

Közölte, nehezen tudott kapcsolatba lépni helyi ismerőseivel, mert a mobilhálózatok is akadoznak. Annyit viszont megtudott, hogy több kórház is romba dőlt, így a sérültek ellátásához nagy szükség lenne orvosokra, gyógyszerekre.

Kiemelte azt is, hogy az utórengések veszélye miatt az emberek nem térhetnek vissza házukba, de a hegyvidékes területen nem is nagyon tudnak hová menekülni, mert a hegyomlástól is félnek.

Az alapítvány főképviselője hozzátette: semmi előjele nem volt a földrengésnek. Nepál fejlődő ország, most próbálták helyreállítani az utakat, fejlődésnek indult a gazdaság. A mostani földrengés “teljesen romba döntötte a jövőjüket” – fogalmazott.

A 7,9-es erősségű földmozgásnak a vasárnapi legfrissebb összesítések szerint 1910 halálos áldozata van, a legtöbben Nepálban vesztették életüket. Ez volt a legsúlyosabb katasztrófa az országban az utóbbi 81 évben. A földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, a Himalájában pedig lavinákat indított el.

 

nepali_foldrenges3_2015_apr25

 

 

 

Indulnak haza a magyar turisták

 

A tervek szerint vasárnap indul haza Nepálból az a magyar turistacsoport, amely a földrengés idején az országban tartózkodott.

Tóth Zsigmond, a turistacsoport vezetője az M1 aktuális csatornának vasárnap reggel elmondta: egész éjszaka fent voltak, mindenki jól van. A tervek szerint vasárnap el tudják hagyni Nepált, és Isztambulon keresztül utaznak Magyarországra.

Narayan Prasada Bhandari nepáli utazási tanácsadó ugyancsak nyilatkozott az M1 aktuális csatornának. Azt mondta: ő négy magyart utaztat az országban, valamennyien jól vannak.

Korábban Vajda Andrea újdelhi vezető magyar konzul az M1 aktuális csatornán azt mondta: az újdelhi magyar nagykövetséggel kapcsolatba lépett a katmandui magyar tiszteletbeli konzul egy munkatársa, akit megkértek, hogy próbálja meg elérni azokat a magyarokat, akiknek a nepáli tartózkodásáról a magyar külképviselet tud.

A 15 fős magyar turistacsoporton kívül a konzulátus további egy magyar állampolgárról tud, aki Nepálban volt szombaton, illetve öt olyan személyről, akik huzamosabban az országban tartózkodnak, de róluk egyelőre nincsenek friss információik – mondta Vajda Andrea. Megemlítette azt is, hogy Nepálba évente 350-450 magyar turista érkezik.

 

 nepali_foldrenges2_2015_apr25

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.