4600 éves királysírt tártak fel Egyiptomban

4600 éves királysírt tártak fel Egyiptomban, a Nílus deltavidékén, Monufia kormányzóságban.

 

Mamdúh ed-Damáti műemlékvédelmi miniszter bejelentése szerint a temetkezés a III. dinasztia kevéssé ismert uralkodója, Haba fáraó végső nyughelye lehetett – olvasható a Cairo Post online kiadásában.

A temetkezést 2010-ben fedezték fel geofizikai kutatásoknak köszönhetően, a későbbi vizsgálatok során pedig bebizonyosodott, hogy egy masztabáról – rézsűs falú, lapos tetejű impozáns méretű sírépítményről – van szó.

A sírkamrát még az ókorban kifosztották, azonban elég kerámia- és kőedény maradt a helyszínen az építmény datálásához, amelyet az előzetes becslések szerint a III. dinasztia uralkodásának a végén, a IV. dinasztia elején építettek.

A temetkezés feltárása során több száz gyöngy, valamint egyéb tárgyak sokasága került elő, a régészek azonban semmi olyasmit nem találtak, ami bármilyen, a sír egykori tulajdonosa személyére vonatkozó utalást tartalmazott volna. Néhány nappal ezelőtt viszont egy rendkívüli leletre bukkantak, egy pecsét lenyomatára, amelyen Haba fáraó szereh-keretbe foglalt neve olvasható.

“Nagyon kevés tudható Haba fáraóról, aki feltételezések szerint mindössze 4 évig, Kr.e. 2603 és 2599 között uralkodott. Neve, amely +Fénylő lelket+ jelent, szereh-keretbe foglalva néhány emléken olvasható, amelyek közül a legjelentősebb a mai Zavijet el-Arjan mellett épített, de soha be nem fejezett lépcsős piramis” – magyarázta Serif esz-Szabban régész.

A szereh Felső-Egyiptom uralkodóinak korai, piktografikus megkülönböztető jelölése, a fáraó nevét körülvevő keret. A felső-egyiptomi jelkép Egyiptom egyesítése után is fennmaradt.
http://www.thecairopost.com/news/147074/topnews/4600-year-old-tomb-of-pharaoh-unearthed-in-delta

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.