Vatikáni költekezésről és hatalmi vitákról írt az olasz sajtó

Méltatlannak és gyalázatosnak nevezte Federico Lombardi szentszéki szóvivő a L’Espresso olasz balközép hetilap pénteki számában megjelent írást, amely dokumentumok alapján az állította: a Vatikán által meghirdetett pénzügyi reformok hátterében költekezés és a bíborosok közötti hatalmi harc folyik.

 

A Római Szent Költekezés címmel megjelent cikkben a L’Espresso a Vatikánból megszerzett számlákkal támasztotta alá állításait. A dokumentumokkal az olasz újság a pápai állam gazdasági-pénzügyi reformjával megbízott George Pell bíborost vette célba, akit Ferenc pápa tavaly februárban nevezett ki a szentszéki takarékosságot és átláthatóságot biztosítandó Gazdasági Titkárság élére.

A számlák szerint George Pell az utóbbi egy év alatt több tízezer eurót költött első osztályú repülőjegyekre és szabóságokban méretre készítetett ruhákra. A L’Espresso arról is írt, hogy a Vatikánban hatalmi harc folyik a Ferenc pápához legközelebb álló két bíboros, vagyis George Pell és Pietro Parolin szentszéki államtitkár között. A hetilap szerint a hatalmi harcok veszélyeztetik a reformokat.

Federico Lombardi a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy a Vatikánban zajló reformok összetett kérdéseket érintenek, ezért szerinte “természetes”, hogy viták kísérik a gazdasági-pénzügyi átalakítást. A szentszéki szóvivő ugyanakkor méltatlannak és gyalázatosnak nevezte a Vatikánnal szembeni támadásokat.

Lombardi atya hangsúlyozta, hogy a bizalmas vatikáni dokumentumok kiszivárogtatása és közlése törvénytelen. A szóvivő a Vatileaks botrányra utalt, amelyben 2012-ben Paolo Gabriele, XVI. Benedek papa komornyikja bizalmas vatikáni adatokat adott át az olasz sajtónak. Gabrielét a vatikáni bíróság 18 hónapra ítélte, majd pápai kegyelemben részesült.

Federico Lombardi közölte, hogy a Vatikán hamarosan közli a 2014-es év mérlegét.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.