Bankszámlák zárolásával segíthetik egymást az EU-tagállamok az adóelkerülők elleni harcban

Az uniós tagállamok is segíthetnek Görögországnak a görög adóelkerülők tartozásainak behajtásában, ennek keretében akár a görögök más tagállamokban lévő bankszámláit vagy vagyonát is zárolhatják – hívja fel a figyelmet a Ryan amerikai adótanácsadó cég.

A tanácsadó cég emlékeztet arra, hogy Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke egy hétvégi lapinterjúban úgy fogalmazott: az uniós tagállamok támogatni fogják a görög kormány erőfeszítéseit a görög adóelkerülők elleni küzdelemben. Hasonlóan vélekedett nemrég a német gazdasági miniszter, Sigmar Gabriel, aki szerint az EU-ban élő adóelkerülők más tagállamban lévő számláinak és vagyonának zárolása lehet erre a megoldás.
Az uniós szabályok lehetővé teszik, hogy a tagállami adóhatóságok egy konkrét adóügyi probléma (például adóhátralék) esetén információt kérjenek adott személy vagy vállalkozás más országban lévő vagyonáról az ottani adóhatóságtól. Továbbá egy egységes, egyszerűsített eljárás keretében arra is van mód, hogy az adóhatóság felkérje más tagállam hatóságát az ott lévő vagyonra történő végrehajtásra. A szabályozás már 2012 óta hatályos, de az adókikerülés és az adóelkerülés elleni küzdelem miatt most még nagyobb a politikai nyomás, hogy a szabályokat gyakrabban alkalmazzák az adóhatóságok – mutat rá a Ryan.

A szabályozás megteremti ugyan az együttműködés kereteit, de a vagyonnal szembeni végrehajtás nagyban függ az egyes tagállamok hazai eljárási szabályaitól: van, ahol például nincs lehetőség a bankszámlák zárolására – jegyzi meg az adótanácsadó közleménye. Idézi Békés Balázst, a Ryan régiós vezetőjét, aki szerint az elmúlt hetek politikai nyilatkozatai felhívásként is értelmezhetőek, hogy valamennyi tagállam a szabályok gyakorlati érvényesítésével is segítse Görögországot az adóelkerülők, és ezzel együtt a hatalmasra duzzadt államadósság elleni küzdelemben.

Az adóhatóságok közötti együttműködést a magyar adóhatóság is alkalmazza – jegyezte meg.
Az biztosnak látszik, hogy az ilyen együttműködések száma a közlejövőben ugrásszerűen nő. Az egyre több területre kiterjedő automatikus adóügyi információcserének köszönhetően ugyanis a nemzeti adóhatóságok külön kérés nélkül is tudomást szerezhetnek adózóik külföldi vagyonáról.

A Megtakarítási Irányelv alapján a tagállamok nagy része már ma is kiadja a más tagállambeli magánszemély bankszámla tulajdonosok adatait és kamatjövedelmükre vonatkozó információkat. 2017-től pedig az automatikus információcsere további jövedelmekre is kiterjed majd, és a cégek számláira is vonatkozni fog. Az adózók tehát nem bújhatnak el a banktitok mögé – mondta el Békés Balázs.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.