Nagy Gyöngyi: Az alkotás öröme és a sikerélmény nagyon motiváló tud lenni

(Budaörs, 2015. február 10. – Budaörsi Infó) A Jókai Mór Művelődési Központban minden második héten hétfőn 17 és 19 óra között egy különleges kis világ kel életre. A gyöngyszemek megelevenednek és meseszép tárgyakká állnak össze. Van amelyikből kutyus lesz, karkötő, nyaklánc vagy medál. Bármilyen formát is öltsenek ezek az apró szemek egy biztos, hogyha nem is sikerül elsőre világraszólót alkotni, a társaság és az együtt töltött idő mindenkit kárpótol.

 

 

Nagy Gyöngyi 2005 óta tart Budaörsön gyöngyfűző szakkört. Erre a foglalkozásra bárki becsatlakozhat nemtől és kortól függetlenül.

Nagy Gyöngyi 2008-ban elnyerte a népiékszer-készítő foglalkozási ágban a Népi iparművész címet, majd 2014-ben ismét a szövés hozott számára sikert, és a két sárközi motívumokat feldolgozó kollekciójának köszönhetően Berekai Éva-díjat kapott.

 

gyongyfuzes11

 

A hagyományokat ápolva szívesen fűz népi gyöngygallérokat és nyakékeket is, a mai kor ízléséhez igazodva. Készít saját tervezésű modern ékszereket, de az interneten található mások által megálmodott mintákat is örömmel fűzi, vagy ötletet merít belőlük.

„Minden új fűzési technika kihívás a számomra. Tudásomat szívesen adom át felnőtteknek és gyermekeknek tanfolyamokon, nyári táborokban.”mondta el a Budaörsi Infónak Nagy Gyöngyi.

 

gyongyfuzes14

 

Mióta foglalkozol gyöngyfűzéssel és mi volt az első ékszer, amit elkészítettél?

„Hobbiból kezdtem el fűzni, mert nagyon tetszettek az apró kis gyöngyök, és egy tartós vonzalom alakult ki belőle. Mára pedig már gyöngyfűzést is tanítok. 

Először egy karkötőt készítettem gyöngyszövéssel, ezt már ékszernek lehetett tekinteni. Nekem ez volt a legelső, ami elvarázsolt, és azóta is ez a kedvenc technikám.”

 

gyongyfuzes7

 

Mi az amit a legjobban szeretsz a gyöngyfűzésben?

„A gyöngyfűzésnél a formák, a színek nagyon szépek, és én a nyugalmat látom benne. Ez egy olyan időtöltés, ami miközben meg is nyugtatja, az ember még alkot is. Amit elkészítesz az pedig hordható, elajándékozható vagy akár el is adható. Vannak olyan darabok, amelyek gyorsan elkészülnek és így hamar sikerélményhez juthatunk. A gyöngyfűzés az alkotás miatt, és azért is jó, mert saját magunkat fejlesztjük közben. Az akaratunkat és a kézügyességünket is. Az alkotás öröme és a sikerélmény nagyon motiváló tud lenni.”

 

gyongyfuzes10

 

gyongyfuzes12

 

 

Kinek ajánlanád, hogy kipróbálja a gyöngyfűzést?

„Ajánlható annak is, aki nyugodt mert szívesen leül, de annak is aki nyugtalan, mert ha leül és örömét leli benne, akkor megnyugszik. Viszont a türelem nagyon fontos. A gyerekektől kezdve az idősebbekig bárki megtalálhatja benne önmagát.”

 

gyongyfuzes8

 

 

gyongyfuzes18

 

 

A gyöngyfűző szakkörnek jelenleg hat állandó tagja van és megközelítőleg 30-an fordultak meg az elmúlt időben, hogy megismerkedjenek a fűzés technikájával. 

„Nagyon sok népi ékszert is készítek. Hogy népművészeti vonalon is működjön az ember, az azért fontos, mert az értékeinket próbáljuk meg megőrizni és tovább örökíteni. Ezt tényleg fontos. Nem mindig vesszük észre hogy ez mekkora érték.

Van olyan tanítványom is, aki a szakkörben kezdett el gyöngyöt fűzni és már a népi iparművészeti zsűriben jelennek meg az alkotásai, illetve önálló kiállítása is volt már.

Ezek a szakkörök nem csupán azért jók, mert akik eljönnek fejlesztik a képességeiket vagy létrehoznak egy új dolgot, hanem azért is, mert itt társaságra találnak.”

 

gyongyfuzes5

 

 

gyongyfuzes17

 

 

Nagy Gyöngyi rangosabb elismerései:

“Berekai Éva-díj” 2014

Országos Népi Ékszer pályázat – Decs Nagyközség Önkormányzatának díja

II. helyezés A Néprajzi Múzeum “Óceániai színek és formák – magyar szemmel” pályázatán – Budapest, 2011

A Magyar Kézművességért Alapítványtól a Magyar Kézművesség – 2008 pályázaton a Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottságának alkotói díja

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum gyűjteményébe került a munkája

Gyöngyök reneszánsza kiállítás sorozat 2008–2009

„A Virágos Reneszánsz” című kiállításon való részvétel – Magyar Nemzeti Galéria, 2008

 

gyongyfuzes9

 

 

Jelentősebb kiállítások, ahol szerepeltek Nagy Gyöngyi gyöngyékszerei:

Magyar Kézművesség – 2013, Országos Szécsényi Könyvtár

Magyar Kézművesség – 2012, Mezőgazdasági Múzeum

Mezőgazdasági Múzeum 2009, 2008 és 2006

„Hungarian Folk Art” – Rijeka-Lovran 2009

Székesfehérvár 2009

Magyar Nemzeti Galéria 2006

Tokaj Galéria 2009, 2005 és 2003

Szekszárd 2008, 2002

Balatonalmádi 2009, 2008, 2006

 

gyongyfuzes15

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.