Ámon énekesének érintetlen szarkofágját tárták fel Egyiptomban

Ámon isten énekesének érintetlen szarkofágját tárták fel Luxorban, a Nílus nyugati partján.

 

Mamdúh ed-Damáti műemlékvédelmi miniszter tájékoztatása szerint a szarkofág jó állapotban maradt fenn, ahogy sértetlenül vészelte át az évezredeket a múmia is – olvasható az Al Ahram online kiadásában.

Az elhunyt nevét még nem sikerült kideríteni, mindössze annyi bizonyos, hogy a szarkofág a harmadik átmeneti korból, a Kr.e. 1077 és Kr.e. 732 közötti időszakból származik. “A koporsó magán viseli a 21. dinasztia korát jellemző egyedülálló stílusjegyeket” – hangsúlyozta a miniszter.

Abdel Hakim Karrar, a felső-egyiptomi műemlékvédelmi hatóság igazgatója elmondta, hogy a fából készült, gipszvakolattal bevont, gazdagon díszített szarkofágot különböző istenek cselekedeteit ábrázoló jelenetek ékesítik. Az egykori művészek Thotot, a bölcsesség és a Hold istenét, Anubiszt, a balzsamozás és a halottak istenét, Íziszt, a varázslóistennőt és Oziriszt, a halottak urát jelenítik meg.

“Szerepel” a szarkofágon Hórusznak, az istenek királyának négy fia – Amszet, Hapi, Duamutef és Kebehszenuf – is, akik az óegyiptomiak hite szerint a mumifikálás során a testből eltávolított és kanopuszedényekben a sírba helyezett belső szerveket védelmezték. Abdel Hakim Karrar tájékoztatása szerint érintetlenek a múmiapólyák és az elhunyt arcát fedő maszk. A halott virágokkal ékesített parókát visel, mellkasára amulettet helyeztek.
http://english.ahram.org.eg/NewsContent/9/40/117458/Heritage/Ancient-Egypt/The-sarcophagus-of-god-Amuns-singer-unearthed.aspx

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.