Romániai elnökválasztás – Exit poll: Ponta és Johannis került a második fordulóba

Victor Ponta szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök és Klaus Johannis, az ellenzéki Keresztény-liberális Szövetség (ACL) államfőjelöltje került a romániai elnökválasztás november 16-ai második fordulójába a vasárnapi voksolás lezárása után közzétett exit poll becslések szerint.

 

Több közvélemény-kutató cég készített exit pollt a román országos hírtelevíziók számára: ezek mindegyikénél Ponta végzett az élen a leadott voksok 38,2-41,5 százalékával, míg a második helyre került ACL-jelölt támogatottságát 31-32,1 százalék közöttire becsülik.

A harmadik helyért az exit polloknál nagy a “tolongás”, de a közzétett becslésekből az valószínűsíthető, hogy a kormányfő szövetségese, Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök végzett a harmadik helyen 6 százalék körüli eredménnyel, míg a távozó Traian Basescu államfő által támogatott Elena Udrea, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnökét a szavazók 5-6 százaléka, Monica Macovei független jelöltet pedig a voksolók 4-6 százaléka támogatta.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a 14 jelölt közül a hatodik helyen szerepel az exit pollokban 3,5-4,3 százalék körüli eredménnyel, míg Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) államfőjelöltjének országos támogatottsága a becslések szerint 0,5-0,7 százalékra tehető.

Dan Diaconescu médiamágnás eredményét – akinek populista pártja a 2012-es parlamenti választáson még 14 százalékot szerzett – 2 és 4 százalékra teszik a becslések, míg Teodor Melescanu független jelölt, aki a külföldi hírszerzés éléről mondott le, hogy megpályázza az elnöki tisztséget, valamivel több mint 1 százalékot szerzett.

A Romániától nyugatabbra lévő országokban helyi idő szerint 21 óráig folytatódik a szavazás. A külföldön berendezett csaknem 300 szavazóhelyiség közül többnél – főleg a nagy számú román vendégmunkást foglalkoztató országokban, illetve a Moldovai Köztársaságban – hatalmas sorok alakultak ki vasárnap: sok helyen órákig vártak az emberek hogy leadhassák voksukat.

Traian Basescu államfő és az ellenzék több vezetője Titus Corlatean lemondását követelte vasárnap este arra hivatkozva, hogy a külképviseletek nem készültek fel megfelelőképpen a voksolásra, és ezzel megfosztották a külföldön élő román állampolgárokat választójoguk gyakorlásának lehetőségétől.

A külföldi szavazókörzetekben román idő szerint 19 óráig 120 ezer polgár adta le voksát, országos szinten pedig a 18,3 millió állampolgár 48,9 százaléka szavazott.

Az első részeredményeket hétfőn teszi közzé az országos választási iroda.

 

 

 

Ponta és Johannis is elégedett az exit pollok által mutatott eredményekkel

 

Victor Ponta, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) és Klaus Johannis, a Keresztény-liberális Szövetség (ACL) államelnökjelöltje egyaránt elégedetten nyilatkozott a vasárnapi romániai elnökválasztáson az exit poll felmérések szerint általuk elért eredményekről.

A két hét múlva sorra kerülő második fordulóban Ponta és Johannis fog megméretkezni egymással. Ponta végzett az élen a leadott voksok 38-41 százalékával, míg a második helyre került jelölt támogatottságát 31-32 százalék közöttire becsülik.

Az urnazárás után a jelenleg miniszterelnök Ponta hangsúlyozta, hogy valamennyi román állampolgár elnöke akar lenni, és a következő két hétben minden választói réteget meg kíván szólítani. Bejelentette, hogy a román kormánykoalíciót alkotó pártokkal kedden egyeztet, és megállapodnak, ki lesz az a miniszterelnök-jelölt, aki a kormány élére kerül, amennyiben ő nyeri az elnökválasztást.

Meggyőződésének adott hangot, hogy a koalíciós tárgyaláshoz a PSD két kisebb partnere, a Konzervatív Párt (PC) és a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR), valamint a koalícióban helyet foglaló Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) mellett a Calin Popescu Tariceanu által alapított új liberális párt is csatlakozik. Tariceanu az exit poll eredmények szerint 5-6 százalék közötti eredményt ért el, és jó esélye van a harmadik helyen végezni.

Liviu Dragnea, a PSD főtitkára derűlátóan nyilatkozott Ponta győzelmi esélyeiről. Hangsúlyozta, amennyiben beigazolódnak az exit poll eredmények, egyrészt Ponta jobb eredményt ért el, mint pártja a májusi európai parlamenti választásokon, másrészt soha nem volt ilyen nagy különbség az első forduló után az első és a második jelölt között az elnökválasztáson.

Az ellenzéki Klaus Johannis korrektnek nevezte az exit poll felmérések által előrevetített eredményeket, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy sok román állampolgár belföldön és külföldön egyaránt nem tudta leadni szavazatát a választások rossz szervezése miatt. Ezért felszólította a Központi Választási Irodát, hogy hosszabbítsa meg a szavazókörzetek nyitva tartását. Szerinte a második fordulóban a románok két lehetőség közül választhatnak: az általa képviselt “normális” Románia, valamint a Ponta által jelképezett “hazugság” Romániája közül. Johannis kijelentette: szavazzanak rá a második fordulóban azok a választók, akik nem akarják egyetlen párt kezébe adni a teljes hatalmat, utalva ezzel arra, hogy a PSD képezi a kormánynak is a fő erejét.

 

 

 

 

Kelemen Hunor jónak értékeli eredményét

 

Jónak ítélte Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke azokat az eredményeket, amelyeket a vasárnapi államfőválasztás exit poll felmérései jeleztek számára.

Kelemen Hunor támogatottságát 3,5 és 4,3 százalék között mérték a közvélemény-kutatók. A politikus az urnazárás utáni sajtótájékoztatóján úgy értékelte, hogy sikerült eljuttatni az RMDSZ üzenetét a választókhoz.     Megjegyezte: olyan településeken is kapott szavazatot, ahol nem élnek magyarok, ez azt jelenti, hogy hiteles programmal állt a társadalom elé.

A program ismertetése, népszerűsítése folytatódik. Az RMDSZ az elkövetkező napokban dönt arról, hogy mit tanácsol választóinak a két hét múlva tartandó második fordulóra – tette hozzá a szervezet elnöke.

„Bármelyik exit poll felmérés azt jelzi, hogy megerősödött a szövetség és a választók közötti kötelék” – jelentette ki. Úgy vélte, hogy a szavazók a szövetség erejét, hátterét biztosítják a munka folytatásához.

Kelemen Hunor az MTI kérdésére úgy vélte, a székelyföldi megyékben azért maradt az országos átlag alatt a választói aktivitás, mert az elnökválasztást nem tartották egy időben a parlamenti voksolással.

„2009-hez képest jelentős változás nem történt, imitt-amott sikerült jobban mozgósítani” – jelentette ki.

A politikus nagy tévedésnek nevezte, hogy 2003-ban ötévesre hosszabbították az elnöki mandátumot, és ezzel eltolódott a parlamenti választások és az államfőválasztás időpontja. Hozzátette, ez a körülmény nemcsak azért rossz, mert megnehezíti az RMDSZ számára a mozgósítást, hanem azért is, mert állandó kampányban tartja az országot.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.