Nagy Gábor – A Budaörsi Mentőállomás új vezetője

(Budaörs, 2014. október 05. – Budaörsi Infó) 2005 óta működik Budaörsön mentőállomás. Az elmúlt 9 évben Fehér Tamás volt az állomásvezető, azonban 2014. október 1-jétől, Nagy Gábor vette át a helyét. Fehér Tamás 27 éve dolgozik a mentőknél, a munkát azonban a vezetőváltás ellenére sem hagyja abba, a továbbiakban mentőápolóként fog dolgozni a Budaörsi Mentőállomáson. Felkerestük az új állomásvezetőt és terveiről, elképzeléseiről, illetve a vezetőváltás okairól kérdeztük.

 

Nagy Gábor 1999-ben állt először a mentők szolgálatába, ekkor még csak 18 éves volt. A Budaörsi Mentőállomásra Fehér Tamással együtt Csillaghegyről jöttek át mentőállomást alapítani 2005-ben. 2014.10.01-étől a budaörsi mentőállomás vezetője.

 

feher_tamas_nagy_gabor

Nagy Gábor (balra), Fehér Tamás (jobbra)

 

Az állomás vezetője, Nagy Gábor a Budaörsi Infónak elmondta, hogy ő azt tapasztalta, hogy Fehér Tamás belefáradt a régióvezetéssel kapcsolatos küzdelembe és az elmúlt 14 év vezetőkét eltöltött időszakába.

„Tamás annak ellenére, hogy visszalépett vezető beosztásából a továbbiakban is a Budaörsi Mentőállomás ápolójaként fog dolgozni. Munkánkat természetesen segíteni fogja a továbbiakban is, csak immáron a háttérből.”

 

Mitől lesz ön jobb vezető, mint elődje?

„Én a régió vezetetés nagyobb támogatását élvezem, ezt ők is megerősítettek azzal, hogy engem neveztek ki. Fiatal és agilis vagyok. Úgy gondolom, hogy talán jobban össze tudom majd fogni a csapatot is.”

 

Milyen tervei vannak a Budaörsi Mentőállomást illetően?

„Sokkal „népszerűbbé” szeretném tenni az állomást a kistérség önkormányzatai, lakóssága és a környező cégek körében. E mellett pedig egy kutató, fejlesztő műhelyet is szeretnénk létrehozni, mely a szakma lehető legszélesebb körének bevonásával képzelek/-ünk el. Akár műszereket, eszközöket, eljárásokat szívesen kipróbálnánk, tesztelnénk, véleményeznénk a mindennapi munkánk során, természetesen szigorúan szabályozott keretek között egy ilyen szerepet is szeretnénk felvállalni. Fejleszteni a budaörsiek egészségkultúráját   és elsősegély nyújtási ismereteit. A kollégáimnak én nem a főnökük szeretnék lenni feltétlenül, hanem terelni szeretném őket egy egységes közös irányba.”

 

Miért döntött úgy, hogy mentőnek áll?

„Véletlenül lettem mentő. A szüleim orvosok, így evidens volt, hogy érettségi után felvételiztem az orvosi egyetemre, viszont nem vettek fel. Az időmet nem szeretettem volna haszontalanul eltölteni, ezért egy kedves ismerősömön keresztül bejutottam a Csillaghegy Mentőállomásra, ahol mentőápolónak álltam. Nagyon megtetszett, Megszeretettem ezt a szakmát és nem volt kérdés, hogy maradok-e. Azóta is erről szól az életem főállásban.”

 

Mi az, amiért jó mentőnek lenni?

„Azt gondolom az az érzés, amikor egy tényleg beteg emberen segíteni tudunk és segélynyújtásunk kapcsán jobban lesz, az a mi igazi fizetségünk.

Az igazi nagy élmények miatt, mert sok és érdekes helyre el tudunk jutni a mentő munka kapcsán, akár munkánkkal kapcsolatban, akár a szabadidőnkben. Különböző nemzetközi versenyeken veszünk részt, úgymint nemrégiben a Ride and Rescue-n. Ez egy nemzetközi kerékpáros, mentő verseny, ami Ausztriában volt, és a Budaörsi Mentőállomás csapata, aminek a tagja voltam, elhozta az első díjat. Nagyon fontosak, és jók ezek a versenyek a munkánk szempontjából, mert rengeteget tanulhatunk az ott tapasztalt feladatokból. Olyan szituációkba kerülünk, amivel nem találkozunk a hétköznapokban olyan gyakran, viszont azt is meg kell oldani. Minden ilyen versenyen nagyon sokat tanulunk mind a folyamatosan frissülő nemzetközi protokollokból, mind a feladatokból. Ezeket az ismereteket és tapasztalatokat nagyon jól a betegek ellátásának és biztonságának minőségét fokozva tudjuk a hétköznapokban hasznosítani. E mellett még azért is jó mentőnek lenni, mert sosem csináljuk kétszer ugyanazt – mint például kórházi körülmények között, nincs két azonos körülmény, helyszín, eset. Mentőnek lenni kaland. Kell hozzá egy határozott és empatikus habitus, sok alázat, tudás, elhivatottság, állóképesség és rengeteg gyakorlat.”

 

Eredményes munkát kívánunk Fehér Tamásnak a Budaörsi Mentőállomáson!

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.