Bűnmegelőzési tanácsok rablással kapcsolatban

(Budaörs, 2014. október 11. – Budaörsi Infó) A rablások jelentős része közterületen fordul elő. A leginkább veszélyeztetett sértetti kör a fiatalkorúak, az idősek és a nők, akik életkoruknál és fizikai állapotuknál fogva kevésbé tudnak ellenállni, magukat megvédeni.

 

 

Mikor beszélhetünk rablásról?

Ennek a fogalmát sokszor a köznyelv és a híradások is összekeverik a lopással.

A rablás az, amikor idegen vagyontárgy jogtalan megszerzése érdekében az elkövető fenyegetést vagy erőszakot alkalmaz, míg a lopás esetén a tolvaj a tulajdonossal szemben nem lép fel erőszakosan.

Lopásnál esetenként nincs is jelen a sértett az elvétel időpontjában, míg a rablás során viszont szemtől-szemben állnak.

 

 

Mi a teendő rablás esetén?

Az leszögezhető, hogy a támadó előnyben van, hiszen kiszemelt áldozatot legtöbbször váratlanul éri az esemény. Ez egy stresszhelyzet, a pszichikai előny-hátrány mérleg az első pillanatokban biztosan a támadó javára billen.

Biztos recept nincs, de tapasztalataink szerint megfontolandó:

–         Az első, amit tenni érdemes, hogy megőrizzék lélekjelenlétüket, ne essenek pánikba!

–         A következő pillanatban próbálják felmérni helyzetüket, és mérlegeljenek!

–         Választhatják a menekülést, ha erre reális esély van!

Amennyiben túlerővel állnak szemben, illetve túl kockázatos az ellenállás, érdemes a megadó taktikát választani. Eleget tenni a rabló(k) követelésének és átadni az értékeket, hiszen életünk és testi épségünk megőrzése minden anyagi kárnál fontosabb. Valószínű, hogy a megkaparintott dolgokkal a támadó azonnal elmenekül, és erőszakra nem kerül sor.

Figyelem! Egy rosszul kivitelezett ellenállással a másik félben növelve az agressziót súlyos sérülést szenvedhetnek, mely a konfliktus-feloldó taktikával elkerülhető lenne.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.