November elsején lép hatályba Budaörs város új Településszerkezeti Terve

A képviselő-testület döntése alapján 2014. november elsején lép hatályba a Budaörs város új Településszerkezeti Terve és Helyi Építészi Szabályzata, amelyekről a budaörsiek az alábbiakban tájékozódhatnak bővebben.

 

SOKSZÍNŰ. ÉLHETŐ. BUDAÖRS.

Tájékoztatás Budaörs településrendezési eszközeinek jóváhagyásáról

Tisztelt Budaörsiek!

 

Örömmel tájékoztatjuk Önöket arról, hogy a Képviselő-testület 2014. szeptember 24-i ülésén megtárgyalta és 267/2014.(IX.24.) sz. ÖKT határozatával jóváhagyta Budaörs Város Településszerkezeti Tervét, valamint megalkotta Budaörs egyes területeire vonatkozó Helyi Építési Szabályzatáról szóló 24/2014.(IX.29.) sz. ÖKT rendeletét (továbbiakban: tervek). A tervek 2014. november 1-én lépnek hatályba, az azokban foglaltakat ezen időpontot követően indított ügyekben kell, illetve lehet alkalmazni.

A tervek jóváhagyását egy több éves tervezési, egyeztetési és véleményeztetési folyamat előzte meg, melynek keretében többször, több fórumon, és formában megkerestük Önöket, a tervekkel kapcsolatban adott észrevételeiket ezúton is megköszönjük.

Városunk jelenleg hatályos Településszerkezeti Tervét és Helyi Építési Szabályzatát 2005-ben hagyta jóvá Budaörs Város Képviselő-testülete. E tervek felülvizsgálata 2009-ben megkezdődött, erről a helyi médiában részletesen tájékoztattuk Önöket 2011-ben: a város minden háztartásába eljuttattuk a SOKSZÍNŰ. ÉLHETŐ. BUDAÖRS című tájékoztatónkat és kérdőívünket. A szakmai előírásokon túl a kérdőívre adott válaszok és a Képviselő-testületi döntések mentén készült el Budaörs településrendezési eszközeinek tervezete. A tervekben foglaltak szakmai véleményezése előtt, illetve alatt 30 napos közzététel és lakossági fórumok keretében a tervezetek lakossági véleményeztetése megtörtént. A tervvel kapcsolatos Képviselő-testületi döntések során a lakossági és a civil, valamint a szakmai véleményeket döntéshozók minden alkalommal megismerhették.

A rendeletalkotással az eredeti cél is megvalósult, a több hatályos önálló helyi építési rendelet egységes (rajzi és szöveges) szerkezetbe foglalásával, mely technikai jellegűnek látszik, de a valóságban egyszerűbb, egységesebb szabályozást eredményez, november 1-től a városnak a közigazgatási területének nagy részére egy Helyi Építési Szabályzata lesz, ez alól csak az alábbi területek jelentenek kivételt:

– Frankhegy területére hatályban marad a többször módosított 44/2000.(XII.01.) ÖKT. sz. rendelet,

– Templom tér és környéke területére hatályban marad a többször módosított 41/2001.(XI.16.) ÖKT. sz. rendelet,

– Szilvás fejlesztési területeire (az autópálya és a törökbálinti közigazgatási határ között a Sport utcáig) építési szabályzat nem lesz hatályban.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy Frankhegy területére, valamint Templom tér és környéke területére folyamatban vannak a hatályos tervek felülvizsgálatai, melyek a most hatályba lépő új településrendezési eszközök módosításaként készülnek. Szilvás területére a fejlesztési igények ismeretében a későbbiekben fogunk indítani terveztetést. A módosítások ismertetése, a lakossági vélemények megismerése céljából az elkészült javaslatok véleményeztetésével kapcsolatban a közeljövőben ismételten meg fogjuk Önöket keresni. Ezúton is kérjük, hogy a továbbiakban is kísérjék figyelemmel a módosításokkal kapcsolatban megjelenő tájékoztatásainkat. A város honlapján szintén folyamatosan közzétesszük az új információkat. Szeretettel várjuk Önöket a későbbi időpontokban tartandó fórumainkra is.

 

A tervek digitális változata a város honlapján elérhető www.budaors.hu (rendelettár / építésügy útvonalon).

A terveket papír alapon is megtekinthetik, a hivatal munkatársai készséggel adnak felvilágosítást az abban foglaltakról a hivatal épületében (2040 Budaörs, Szabadság út 135.) ügyfélfogadási időben a Főépítészi Irodán (III. em. 321.).

A tervben foglaltakkal kapcsolatos kérdéseiket, észrevételeiket a Budaörsi Polgármesteri Hivatal Főépítészi Iroda részére postai úton, vagy a foepitesz@budaors.hu email címre kérjük megküldeni.

 

Még egyszer köszönjük aktív részvételüket a város szerkezeti terve és helyi építési szabályzata felülvizsgálat véleményezése kapcsán. Bízunk abban, hogy az elkészült, és jóváhagyott tervek alapján a város és építészeti arculata a közösen meghatározott irányokba fog fejlődni.

 

Tisztelettel

Wittinghoff Tamás

polgármester

 

(Forrás: budaors.hu)

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.