Megsínylette a holdsütemény a korrupcióellenes harcot Kínában

Kína-szerte a teliholdat csodálták hétfő este az emberek, akik a holdnaptár szerinti nyolcadik hónap 15. napján, Kína második legnagyobb – munkaszünettel járó – családi ünnepén hagyományosan holdsüteményt is fogyasztottak. A korrupció elleni hatóságok figyelmeztetései miatt azonban akadt, ahol keserű maradt az emberek szájíze.

 

Miközben a kínai vasút üzemeltetőinek adatai szerint a tízmilliós tömegek az előző évet meghaladó számban készültek, majd keltek útra, hogy a vidéki rokonsággal együtt ünnepeljenek, kiránduljanak, a média tele volt a szigorú intelmekkel: óvatosan az ilyenkor szokásos bankettekkel és főleg az ajándékozással, mert az korrupció gyanúját vetheti fel.

Az ünnepnek ugyanis elmaradhatatlan velejárói a többféle ízesítésű kerek töltött sütemények, amelyekkel általában ilyentájt megajándékozzák egymást a barátok, rokonok, a közelmúltig a figyelmesség jeleként a vezetők asztalát is roskadásig megrakták velük.

A takarékosságot hirdető és egyben a hivatalnoki, tisztviselői presztízst védő pártvezetők arra figyelmeztettek: ne herdálják a közpénzt az utóbbi időben már igen borsos áron mért díszes süteményekre, másrészt a vezetők ne engedjék, hogy megkörnyékezzék őket velük. Ám – mint kiderült – sok helyütt a helyi vezetés úgy döntött, véget vet a korábbi hivatali intézményes figyelmességnek is, így a dolgozók sem kaptak belőle.

A Zsenmin Zsipao központi pártlap közösségi médiaplatformján hétfőn arról közölt szerkesztőségi cikket, hogy a káderek félreértelmezték a központi vezetés szándékát és a gyereket is kiöntötték a fürdővízzel.

A vezetők magukat a kritikáktól védve túlreagálták a helyzetet – állapította meg a cikk, miután a mikroblogokon sokan szóvá tették, ez az ünnep volt az az alkalom, amikor az alacsonyabb rangú közhivatalnokok, állami vállalati alkalmazottak munkáját a szerény ajándékokkal, holdsüteményekkel is elismerték. “Ennek megvonása nem volt cél” – magyarázkodott a pártlap.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.