Szabó István Mephistóját is ajánlja az orosz kulturális tárca

Szabó István Mephisto című Oscar-díjas alkotása is az orosz kulturális minisztérium által megtekintésre ajánlott legjobb száz külföldi film között szerepel.

 

A culture.ru című orosz kulturális örökségi portálon közzétett “arany százas” elnevezésű listára a magyar rendező Apa című, 1966-ban készített játékfilmjét is felvették. (www.culture.ru/cinema/foreign-classics)

Az orosz közönségnek megtekintésre ajánlott külföldi alkotások közé válogatták az olasz filmművészet klasszikusai közül Federico Fellini Amarcord, 8 és 1/2 című filmjeit, Michelangelo Antonioni Napfogyatkozás című alkotását. A válogatásban szerepelnek Charlie Chaplinnak az 1900-as években készített egész estés játékfilmjei is, mint az Aranyláz (1925), a Nagyvárosi fények (1931) Modern idők (1936) és A diktátor (1940).

Az orosz kulturális tárca által kiválogatott filmek közül nem hiányoznak az amerikai rendezők filmklasszikusai sem. Francis Ford Coppolától A Keresztapát és az Apokalipszis most című alkotást ajánlják, Steven Spielbergtől pedig a Schindler listája című Oscar-díjas mozifilmet vették fel a legjobb külföldi filmek listájára. George Lucas Csillagok háborúja-sorozatából az Új remény című részt választották ki.

A megtekintésre ajánlott francia művészfilmek között szerepel Jean-Luc Godard Kifulladásig című filmje és Claude Lelouch Egy férfi és egy nő című híres mozija.

A japán filmművészetet Kuroszava Akira képviseli az orosz listán több filmjével, Emir Kusturica szerb filmrendezőnek pedig A papa szolgálati útra ment alkotását ajánlják megtekintésre.

Az orosz kulturális örökségi honlapon megtalálható listán szereplő száz legjobb külföldi filmből 35-öt lehet megnézni online formában, azokat, amelyeknek a megtekintését nem korlátozza a szerzői jogvédelem. A Chaplin-filmeket például azonnal meg is nézhetik azok az érdeklődők, akik a culture.ru honlapon rákattintanak a film eredeti plakátjára.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.