Új, fekete komédia egyik forgatási helyszíne lesz a budaörsi repülőtér

A mai Budapest éjszakai életének szubkultúráit, annak szereplőit és nappali világának izgalmas találkozását mutatja be többek között a Dési András György és Móray Gábor forgatókönyvéből és rendezésében készülő Az éjszakám a nappalod című fekete komédia, amelyet várhatóan jövő tavasztól játszanak a hazai mozikban.

 

A pofon, A 639-es baba és a Valaki vacsorára című többszörös díjnyertes rövidfilmeket is jegyző Dési András György és Móray Gábor alkotópáros első játékfilmje a Magyar Nemzeti Filmalap 269,5 millió forintos gyártási támogatásával valósul meg.

“Sok műfaj találkozik a filmben, de mi fekete komédiának neveztük el” – mondta el Dési András György az MTI-nek a film első forgatási napján, hozzátéve, hogy az izgalmas történetnek szürreális, álombeli hangulata is van és a mai Budapesten játszódik 2014 nyarán az itt élő, jellegzetes fővárosi figurákkal, akikkel az éjszakai életben találkozhat az ember.

 Csukás Sándor operatőr (b2) beszélget Móray Gábor (b3) és Dési András György (b4) forgatókönyvíróval, rendezővel Az éjszakám a nappalod című film forgatásán Budapesten, a VII. kerület Akácfa utcában található Fogasházban 2014. június 24-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Csukás Sándor operatőr (b2) beszélget Móray Gábor (b3) és Dési András György (b4) forgatókönyvíróval, rendezővel Az éjszakám a nappalod című film forgatásán Budapesten, a VII. kerület Akácfa utcában található Fogasházban 2014. június 24-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

A jelentek nagy részét is a főváros külső és belső helyszínein: kocsmaudvarokban, lakásokban, jól ismert utcákon és tereken, valamint a kecskeméti katonai és a budaörsi repülőtéren, Vácott egy régiségkereskedésben, Pest környékén és stúdióban veszik fel.

A történet főhőse, akit Czukor Balázs alakít, álmatlanságban szenved, egész nap ébren van, mindeközben kettős életet él és azt hiszi, hogy a kétfajta világ külön fenntartható, de előbb-utóbb az éjszaka és a nappal világa egybemosódik.

 Czukor Balázs

Czukor Balázs

Éjszaka szürreális, álombeli élete van, míg a nappali létezése rendezettebb, világosabb és átláthatóbb – tette hozzá Dési András György. A karakteresen elkülönülő világot két különböző nő is képviseli az oldalán: Szamosi Zsófia a nappali, Pálos Hanna pedig az éjszakai partnerét alakítja.

Az alkotópáros azt is elmondta, hogy jó ideje készen állnak egy nagyjátékfilmre, a forgatókönyvet bő tíz éve készítették el. Csukás Sándorral, a film operatőrével is évek óta dolgoznak együtt kisjátékfilmeken.

Móray Gábor elmondta, hogy a korábbi kisfilmekben az összes olyan filmes elemet alkalmazták már, amely első nagyjátékfilmjükben is megjelenik: a krimi, a lélektani dráma, a szürreális hangulat és a kisemberek groteszk világa. Hozzátette, hogy a film története beavatási sztori is egyben, egy ősrégi toposz, amelyben a főhős alámerül az alvilágba, majd kiemelkedik. A végén pedig jobb emberré válik, majd saját döntése szerint talál vissza régi életéhez.

A közös munkáról elmondta, hogy szimbiózisban dolgoznak együtt, nincs közöttük munkamegosztás, mindent közösen hoznak létre, közösen döntenek, közösen írták a forgatókönyvet és még az igekötőket is közösen vitatták meg.

Dési András György hangsúlyozta: ez egy hiánypótló alkotás lesz a mai fővárosi éjszakai életről, hogy a következő generációk is szembesülhessenek azzal, mi zajlott 2014-ben.

A 105 perces film főszereplője Novák, az alvászavarral küszködő fiatalember nappal repülőgépek fekete dobozait szervizeli. Az őt alakító Czukor Balázs elmondta, hogy a történetben egyre inkább belekényszerül abba, hogy éjszakai életét egy olyan társasággal töltse el, akik nem dolgoznak, csak járják az utcákat, a házibulikat és kisstílű bűnöket követnek el. A főhőst pedig be akarják szervezni az egyik csínytevésükbe, de ő még időben feleszmél – fogalmazott a színész.

Kántor László, a film producere az MTI-nek elmondta: a Magyar Nemzeti Filmalap új finanszírozási rendszerének nagy előnye, hogy átláthatóbb és egy-egy projekt átfutási ideje sokkal gyorsabb, mint korábban. A régi rendszerben a támogatás plafonja mindössze 100 millió forint volt, amely nem elegendő egy minőségi játékfilm elkészítésére – tette hozzá.

Mint elmondta, az alkotás nagyon jó a színészgárdát vonultat fel, köztük van Scherer Péter és Anger Zsolt is. A filmben megvan az a lehetőség is, hogy külföldi fesztiválokon sikert érjen el. “Ez egy nagyon pesti történet, amelyből a külföldiek számára is kiderülhet, hogy Budapest egy nagyon színes és izgalmas város” – hangsúlyozta a producer.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.