A szecesszió világnapja az Iparművészeti Múzeumban

Az Iparművészeti Múzeum második alkalommal vesz részt a szecesszió világnapja rendezvénysorozatában szombaton: az érdeklődők város- és épületnéző sétákon, tárlatvezetéseken és tudományos előadásokon vehetnek részt.

 

A magyar kezdeményezésű szecesszió világnapja a katalán Antonio Gaudí és Lechner Ödön építészek halálának napjához (június 10.) kapcsolódik, utóbbinak idén van a századik évfordulója. Ennek alkalmából az Iparművészeti Múzeum az európai Partage Plus projekttel és a Szecessziós Magazinnal együttműködve ismét gazdag programokkal és ritka látnivalókkal várja az érdeklődőket.

A Bigot-pavilon – Szecessziós épületkerámiák Párizsból és A szecesszió mesterei az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében című kiállításokat Barbara Bessac angol és francia nyelvű vezetésével tekinthetik meg a látogatók, míg Balla Gabriella művészettörténész magyar nyelvű tárlatvezetést tart.

A könyvtárban Rozsnyai József művészettörténész Az Erzsébet nőiskola, a lechneri formanyelv jeles alkotása címmel tart előadást, Székely Gábor történész, művészettörténész a kecskeméti Iparos Otthonról beszél, Beöthy Mária építész többek között a bírák és ügyészek lakótelepéről, a szecessziós és modern párhuzamokról tájékoztatja a hallgatóságot. Merényi György művészettörténész Nikelszky Gézát, a Zsolnay-gyár tervezőjét, Puha Titusz Budapest századfordulós épületeinek térképeit mutatja be a közönségnek. Az előadásokon való részvétel regisztrációhoz kötött.

Az épületsétát Csenkey Éva művészettörténész, a városi sétákat Baldavári Eszter és Hutvágner Zsófia művészettörténészek vezetik.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.