Rogán: Magyarországnak az az érdeke, hogy egyáltalán ne importáljon villamos energiát

Magyarországnak az az érdeke, hogy egyáltalán ne importáljon villamos energiát, sőt exporthelyzetbe kerülhessen – jelentette ki Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője egy újbudai rezsicsökkentési fórumon hétfő este.

 

A kormánypárti politikus szerint az elmúlt hat-hét évben megnőtt az ország energiaimport-függősége, és minél magasabb arányban van szükség az energiabehozatalra az ország ellátásához, az annál drágább. Szavai szerint azoknak a külföldi közműszolgáltatóknak, amelyektől ma Magyarország villamos energiát importál, az az érdekük, hogy ne újuljon meg és ne bővüljön a paksi atomerőmű.

Rogán Antal számításai szerint a beruházással 2026-2027 körül 10-13 százalékkal csökken Magyarországon a villamos energia előállításának költsége, s ez tükröződhet a lakossági energiaárakban.

Kitért arra is: nem vállalhatják azt a kockázatot, hogy a beruházáshoz nem orosz, hanem más technológiát hoznak be. Felvetette, hogy ki ülne bele egy olyan autóba, amelynek “az alvázát az oroszok szállították, a motort a Chrysler teszi bele, és esetleg a váltót a Renault kapcsolja hozzá”. Hangsúlyozta, hogy a régi és új atomerőműblokkoknak kompatibilisen kell működniük. Megjegyezte azt is: atomerőművet sokan szállítanak, finanszírozást viszont nem vállalnak, főleg nem a magyar szállítói részarány növelésének feltételével.

A fideszes frakcióvezető azt mondta, hogy négy évvel ezelőtt még Bajnai Gordon is kiállt Paks mellett, ma pedig az Együtt-PM-szövetség vezetője mindenben az ellenkezőjét mondja. Rogán közölte, hogy ezt a választási kampánynak tudja be. “Majd utána megint máshogy gondolja” – tette hozzá.

Rogán Antal szerint a szocialistáknak “6 milliárd 607 millió okuk van” a paksi bővítést ellenezni, szavai szerint Józsa István MSZP-s frakcióvezető-helyettes cége ugyanis ennyi hasznot húzott 2010 előtt az atomerőművel kötött szerződéséből.

A politikus szólt a baloldali összefogásról is. Véleménye szerint az MSZP-ben ott tartanak, ahol négy éve, egyetlen új arcot sem tudnak felmutatni. “Még Kuncze Gábor talán a legújabb” – mondta, hozzátéve, a baloldali pártok csak azt üzenik: vissza akarják fordítani az idő kerekét. Azt mondta: Gyurcsány Ferenc saját nyilatkozata szerint sem mondott le végleg kormányfői ambíciójáról, nem tanult és nem változott, s ezt sehol nem rejti véka alá.

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra: most először történt meg, hogy az Európai Bizottság magas rangú tisztviselője kötelezettségszegési eljárást helyezett kilátásba a rezsicsökkentéssel összefüggésben. Ugyanakkor több ország is a hatóságilag szabályozott árak útjára lépett, együtt meg tudják akadályozni, hogy a bizottság visszavonassa a rezsicsökkentést – jegyezte meg. Kiemelte: ehhez határozott kormány kell, amely határozottan érvényesíti az érdekeket a nemzetközi színtéren, de ebben a baloldalra nem lehet számítani.

Rogán Antal kijelentette: az április 6-i választáson két szempontot kell nézni, egyrészt a tetteket, másrészt azt a vezetőt, akire rá lehet bízni az országot. Mint mondta, a gazdasági válság nem múlt el, és “Orbán Viktoron kívül nincs más, aki ki mer állni és dönteni mer”.

 

 

Kocsis Máté: nem kizárt egy negyedik rezsicsökkentés

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint nem kizárt a negyedik rezsicsökkentés. Kocsis Máté erről hétfőn a Védjük meg a rezsicsökkentést! című fórumsorozat kaposvári rendezvényén beszélt újságírói kérdésre.

“Az a fajta rezsipolitika, (…) amelyet a mostani kormány folytat – kiegészítve egyébként a paksi bővítéssel és felújítással -, akár azt a reményt is keltheti, hogy lesz” (negyedik rezsicsökkentés) – mondta a politikus.
Hozzátette: a magyar kormány világossá tette, hogy a közműszolgáltatók és energetikai cégek állami tulajdonba vétele vagy visszavásárlása abból a szándékból is adódik, hogy előbb-utóbb nonprofittá tegye a közműszolgáltató cégeket, ez pedig magában hordozza a további rezsicsökkentés lehetőségét is.
A magyar kormány és személyesen a magyar kormányfő is számtalan európai vitát megvívott már –  emlékeztetett Kocsis Máté, megjegyezve: ezeket rendre megnyerte a kormányfő és a kormány.
“Soha nem hátráltunk ki a magyar elképzelésekből, a magyar ötletekből és a magyar családok terheinek csökkentésének a megvédéséből” – hangsúlyozta, hozzátéve: “ezúttal sem lesz ez másként”.
Kocsis Máté arra a kérdésre, hogy miért fontos megvédeni a rezsicsökkentést, azt mondta: azért fontos, mert azt tapasztalják, hogy több irányból támadják.
“Most legutóbb például azzal szembesültünk, hogy az uniós bürokraták is egy újabb támadást indítottak kettő nappal azután, hogy a harmadik rezsicsökkentésről szóló döntést meghozták a kormánypárti frakciók” – mondta.
Hozzátette: gyakran találkoznak azzal, hogy a hazai baloldali politikusok nyilatkozataikban, programjukban szintúgy támadást indítanak a rezsicsökkentés ellen.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.