Meghalt Claudio Abbado

Claudio Abbado mindig nagy bizalommal volt a fiatalok és a kezdők iránt, mosollyal, türelemmel fordult feléjük, ami oldotta az esetleges feszültséget és lámpalázat – mondta az MTI-nek Antal Mátyás, a Nemzeti Énekkar karigazgatója, aki maga is fuvolázott fiatal muzsikusként két alkalommal az olasz mester dirigálása alatt.

 

“Ami csodálatos volt Abbadóban, hogy ő volt az első igazán nem diktátor karmester. Ez akkoriban szokatlan volt, de hozzáteszem, azóta sem túl gyakori. Munkamódszerében a legfantasztikusabb az volt, hogy hihetetlenül tudta a partitúrát; a próbán csak mint egy diagnoszta, a tüneteket vizsgálta, a puskaport a koncertre tartogatta. Ez azért fontos, mert gyakori, hogy a karmesterek a próbán nagyon felfokozottak, aztán a koncerten viszont nem történik semmi” – fogalmazott Antal Mátyás.

Mint mondta, a világhírű olasz karmester tisztán, világosan, szakszerűen és esztétikusan vezényelt: “Abbado dirigálása maga volt az esztétikai gyönyör. A szakszerűség, a szuggesztivitás és a személyes kisugárzás keveredett benne. Mindig mosolygott próba közben” – idézte fel Antal Mátyás.

A magyar karigazgató azt is kiemelte Abbadóról, hogy a klasszikus repertoár mellett nagyon sok kortárs zenét, többek között kortárs operákat is dirigált.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.