Ne is kelj fel! Túl káros az élet!

(Budaörs – 2013. augusztus 27., Budaörsi Infó)  Reggel felkelünk, kinyitjuk az ablakot és veszünk egy nagy levegőt. Iszunk egy pohár csapvizet, felvesszük a papucsunkat és fogmosás. Még relatíve nem tettünk semmit, de már többet ártottunk magunknak, mintha aludtunk volna tovább.

 

 

 

Egyre több cikket olvasok arról, hogy mi minden káros a környezetünkben. A fogkrém, a szappanbuborék és most még a papucs is. Kellett nekünk ez a fránya globalizáció.

 

 

Fogkrém

 

Káros a fogkrém is, és erre állítólag pár perc alatt mi is rájöhetünk, ha megnézzük a fogkrém tubusának alján látható színcsíkokat. A zöld csíkkal rendelkező fogkrémek csak természetes anyagokból készültek, viszont  a fekete, piros, kék színű csíkok azt jelentik, hogy a termék szintetikus alapanyagokból készült, olvasom több helyen is. Az emberek pedig örömködve kommentelik, hogy dejó, hogy végre lebuktattuk a nagy cégeket. Összegyűjtöttem, hogy mit is jelentenek “PONTOSAN” a színek a kedves „tudatos” vásárlók szerint.

Fekete: olyan anyagokat tartalmaz, ami növeli a fogágybetegségeket. 100%-ban szintetikus anyagokat tartalmaz, amelyek karcolják a fogakat, ezért ezekkel a típusú fogkrémekkel hetente csupán 1-szer lehetne fogat mosni.

Piros: olyan anyagokat tartalmaz, ami veszélyes az egészségre. 50%-ban szintetikus, 50%-ban természetes összetevőket tartalmaz.

Kék: olyan szintetikus anyagokat tartalmaz, amelyek nem veszélyesek az egészségre. 80%-ban kémiai, 20%-ban természetes anyagokat tartalmaz, ezért hetente 2-3 alkalommal javasolt a használata.

Zöld: 100%-ban természetes összetevőkből áll. Ezt a típusú fogkrémet javasolják a mindennapi fogmosáshoz.

Persze, az senkinek sem tűnt fel, hogy olyan színű csík van a fogkrém végén, amilyen betűszínnel írtak rá? Mellesleg a csík jelöli a vágást, hogy a grafika középpen legyen.

Ismét egy félrevezetés, amit  OÉTI kozmetikai részlegének vezetője dr. Móréné Horkay Edit tisztázott.:  „A tubuson található csík csupán gyártástechnológiai jelzés, csomagolás közben ez jelöli a tubus végét.” Ugyanezt erősítette meg Murányi István a Magyar Kozmetikai és Háztartás-vegyipari Szövetség (COSMOS) főtitkára. Szóval ne a tubus végét nézzük, hanem olvassuk inkább el, hogy mik az összetevők, és gondolkodjunk kicsit.

 

 

Papucs

 

A sorból ne hagyjuk ki a papucsot sem, amit reggel felvettünk a lábunkra.

A legújabb vizsgálatok szerint, a műanyag klumpa policiklusos aromás szénhidrogéneket (PAH-vegyületek), valamint nehézfémeket és oldószereket is tartalmaz.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a melegben, zokni nélkül viselt műanyag lábbeliknek lehet-e egészségkárosító hatása. Nos, úgy tűnik lehet, hiszen a PAH-vegyületek elsősorban égéstermékek, s a Heti Válasz által megkérdezett vegyianyag-szakértő szerint ezek rákkeltő, génkárosító, magzatkárosító anyagok.

Kiváncsi lennék, hogy a csodaklumpáról mi derül még ki!?

 

De addig is, mielőtt felkelnénk, feküdjünk vissza, mert káros az egészségre.

 

(Budaörsi Infó, MS)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.