Számos, adózással kapcsolatos feladat vár a vállalkozásokra májusban

A vállalatok számára a május vége nemcsak az éves társaságiadó-bevallás benyújtásának, hanem egyebek között az iparűzési adó, az innovációs járulék és a hitelintézeti járadék bevallásának határideje is – figyelmeztet a Deloitte Zrt.

 

 

Veszprémi István, a cég adópartnere a cég közleményében ismerteti: az éves adóbevallás elkészítése mellett május 31-e a cégek számára döntési és nyilatkozattételi határidő is egyben. A szükséges lépések elmulasztása komoly következményekkel járhat: a vállalkozás eleshet egy-egy kedvezménytől, amennyiben igényét nem jelenti be időben, vagy az igényt nem támasztja alá a megfelelő igazolásokkal. Súlyosabb esetben az elmulasztott határidők közvetlen szankciókat (büntetést) is vonnak maguk után. A cégeknek nyilatkozataik megváltoztatására a határidőn túl már nincs lehetőségük, önellenőrzéssel utólag nem helyesbíthetik azokat – jelzi a közlemény.

Néhány új, a 2012-es bevallásban először alkalmazandó módosításra érdemes külön figyelmet fordítani. Ilyen például a társasági adó kiszámításánál, hogy módosult az elhatárolt veszteség felhasználhatósága. Ennek értelmében az elhatárolt veszteség nélkül számított pozitív adóalap 50 százalékáig lehet az elhatárolt veszteséget az adott évben felhasználni. A maradék veszteség értelemszerűen továbbvihető a következő évekre.

Emellett módosult a veszteség továbbvihetőségének a lehetősége is azokban az esetekben, amikor átalakulás vagy tulajdonosváltozás során az adózóban közvetve vagy közvetlenül többségi befolyást szerez (rendelkezik) egy tag. Ilyen esetekben további feltételeknek kell megfelelni, hogy a korábbi évek elhatárolt veszteségét (ideértve a jogelőd veszteségét is) az adózó felhasználhassa.

A transzferár-dokumentációs kötelezettség teljesítésével kapcsolatosan további új szabályokat vezetett be a törvényhozó, amelyeket már 2011-re is figyelembe vehettek az adózók – emlékeztet a Deloitte. Így a vállalatok az alacsony hozzáadott értékű, csoporton belüli szolgáltatásokra korlátozott nyilvántartási kötelezettséget alkalmazhatnak, az olyan szerződés szerinti teljesítések esetén pedig, amelyek a szokásos piaci áron az 50 millió forintot nem haladják meg, mentesülhetnek a nyilvántartási kötelezettség alól. Mindezt azért is fontos kiemelni, mert sok vállalkozás hajlamos megfeledkezni arról, hogy a társaságiadó-bevallás benyújtásának napja egyúttal a kötelező transzferár-dokumentáció elkészítésének legkésőbbi határideje is egyben.

Az iparűzésiadó-alap megállapításának szabályai 2013-tól jelentősen megváltoztak: az eladott áruk beszerzési értéke és a közvetített szolgáltatások értéke sávos rendszerben, összeghatártól függően korlátozottan levonható; továbbá kapcsolt vállalkozások adóalapját bizonyos esetben összevontan, konszolidáltan kell megállapítani. Ugyan az új szabályokat a 2012-es adókötelezettség bevallása során még nem kell alkalmazni, azonban a 2012-re benyújtandó bevalláson az adóelőlegek megállapításánál már figyelembe kell venni őket. Ez azt jelenti, hogy az előleg összegét a 2012. évi adatok, de a 2013. évi változások alapján kell meghatározni – ismerteti az adószakértő.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.