Trafikosok demonstráltak Budapesten új pályázat kiírásáért

Trafikosok demonstráltak szerda este Budapesten. A mintegy kétszáz fős, a Facebookon szerveződő csoport tagjai a koncessziós pályázat eredményének megsemmisítését és “tisztességes feltételek mellett” új pályázati eljárás kiírását követelték.

 

 

Szabóné Szabados Katalin, az esemény főszervezője

A Március 15. téren tartott esti rendezvényen felszólalók a pályázaton nem nyert trafikosok, az általuk trafikkárosultnak nevezett emberek nevében azt mondták, becsületes adófizető polgárként nem azt érdemelték, hogy most elveszítsék a munkájukat, a megélhetésüket, és azt kérték, tegyék lehetővé, hogy tisztességes munkájukat tovább végezhessék.

Elmondták: azt gondolták, egészséges konkurenciaharcban dől majd el, kik nyernek a pályázaton, ám szerintük nem ezt történt.

Többen is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a napokban (a legalább húsz éve a területen dolgozók számára) kiírt kiegészítő pályázaton annyira lehetetlen feltételeket szabtak, hogy annak országos szinten csak néhányan tudnak megfelelni.

A téren több, a megélhetését féltő mozgássérült ember is megjelent, mások tiltakozó táblákat tartottak a kezükben.

A rendezvényen, miközben a szónokok beszéltek, ismeretlenek jelentek meg, és a rögtönzött színpad mögött az alaptörvényt bíráló többméteres molinókat húztak ki. A szervezők a rendőrök segítségével elérték, hogy a csoport a “trafikkárosultak” demonstrációjától távolabb tiltakozzon, atrocitás nem történt.

A rendezvényen – elmondása szerint – magánemberként megjelent Karácsony Gergely független országgyűlési képviselő, a PM politikusa is.

 

 

MSZP: teljesíthetetlen feltételeket szabtak az újra pályázóknak

Az MSZP szerint a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. az új kiírásban teljesíthetetlen feltételeket szabott azoknak, akik régóta trafikot üzemeltetnek, de nem nyertek a korábbi dohányboltpályázaton.

Lukács Zoltán szocialista frakcióvezető-helyettes szerdai budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kormányzat másodszor is megalázza a vesztes pályázókat.

Felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, nem engedhető, hogy elveszítsék a megélhetésüket azok, akik eddig főállásban trafikot működtettek, de nem nyertek a pályázaton. A szocialista politikus szerint azonban az új kiírással “szembeköpik” a régi trafikosokat, ugyanis alig lesz olyan közülük, aki teljesíteni tudja az előírt feltételeket.

Az első körben csak néhány adatlapot kellett kitölteniük és egy üzleti tervet benyújtaniuk a pályázóknak, akiktől még azt sem követelték meg, hogy üzlethelyiségük legyen – mondta. Most viszont feltételül szabták, hogy a vállalkozók legalább húsz éve változatlan helyen üzemeltessenek trafikot, ne legyen más jövedelmük, és árbevételük átlagosan 80 százaléka dohánytermék-kiskereskedelemből származzon. A jelentkezéshez mellékelni kell az elmúlt öt lezárt üzleti év teljes beszámolóját és a napi bevétel-összesítőket is.

Lukács Zoltán szerint a Fidesz azt tervezi, hogy a trafik nélkül maradó településeken pályázat nélkül osztja ki a dohány-kiskereskedelmi koncessziót. Noha – jegyezte meg – az első körben azért nem volt pályázó ezeken a helyeken, mert 2 és 5 százalék közötti árrés mellett a dohánybolt üzemeltetése nem tűnt jövedelmezőnek, a megemelt, tízszázalékos árrés mellett viszont már az lesz.

Bírálta a dohányboltban árusítható termékek körének bővítését is. Az MSZP-s politikus szerint a trafikok végső soron kis ABC-ként működhetnek, ami kisboltok sokaságát juttathat csődbe.

Kijelentette: az MSZP kormányra jutva minden ügyet kivizsgál, és megteszi a szükséges jogi lépéseket, mivel véleményük szerint a trafikpályázat egy központilag koordinált korrupciós akció volt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.