Másodfokú riasztás van érvényben Pest megyei és szolnoki kistérségekben

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) keddre kiadott narancssárga, vagyis másodfokú riasztása továbbra is érvényben van a ceglédi, a jászberényi, a karcagi, a kunszentmártoni, a mezőtúri, a nagykátai, a szolnoki, a tiszafüredi és a törökszentmiklósi kistérség területén – hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem az MTI-hez kora reggel eljuttatott közleményében.

 

 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arra kéri az itt élőket, mielőtt járműveikkel útnak indulnak, tájékozódjnak az útviszonyokról, figyeljék a helyi információkat folyamatosan közlő rádióadásokat az AKTÍV Rádió adásában, Szolnokon az FM 92,2, Tiszakécskén a 102,2, Karcagon a 93,8 MHz-es frekvencián.

Az OKF a közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy a nap folyamán az ország számottevő részén továbbra is számítani lehet változó intenzitású havazásra, amely során késő estig további 5-15 centiméter friss hó hullhat.

Az aktuális veszélyjelzések folyamatosan nyomon követhetőek az OMSZ honlapján, a  www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/ oldalon.

Az ország egész területén első-, illetve másodfokú figyelmeztetések, valamint riasztások vannak érvényben a havazás, illetve a várható hófúvás miatt.

 

Elsőfokú riasztás van Budapesten

A havazás miatt Budapest területére az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elsőfokú riasztása van érvényben – hívta fel a figyelmet Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) az MTI-hez kedd reggel eljuttatott közleményében. Fél nap alatt átlagosan 9-15 centiméter hó hullott a fővárosban, de éjfélig további tíz centiméter csapadék eshet.

Kisdi Máté, az FKI szóvivője azt írta: az elmúlt 12 órában tizenöt, a havazással összefüggő műszaki mentéshez riasztották a fővárosi tűzoltókat, személyi sérülés nem történt, forgalmi akadályokat szüntettek meg a fővárosi egységek.
Felhívta a figyelmet arra, hogy az M7-es autópályára nem lehet 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel felhajtani, így a teherautóknak Budaörsön, a Tesco áruház parkolójában kell várakozniuk az útzár feloldásáig.
A szóvivő közlése szerint a hajnali üzemkezdéskor minden autóbusz- és villamosjárat elindult, a közterület-fenntartók az éjszakai műszakban a legmagasabb készültségi fokozatban folyamatosan végezték az utak síkosság-mentesítését, így a főutak jelenleg mindenütt járhatóak.
A katasztrófavédelem arra kéri a járművezetőket, indulás előtt vegyék figyelembe, hogy az erős szél az utakon akár néhány centiméteres lehullott hóból is percek alatt hóakadályt tud emelni, így a hófúvás során keletkező akadályok nem csak a továbbhaladást, de a visszautat is megakadályozhatják, ezért aki elindul, készüljön fel arra, hogy esetleg kerülő úton tudja elérni célját, ezért legyen az átlagosnál több üzemanyag a járműben.

 

Cegléd és Nagykáta környékén a legnehezebb közlekedni Pest megyében

Az éjszaka folyamán huszonegyszer riasztották a Pest megyei tűzoltókat a havas, jeges úton megcsúszott, árokba szaladt autók mentéséhez, elsősorban a ceglédi és a nagykátai térségbe – tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi szóvivő kedd reggel az MTI – t.

Spitz Alexandra közlése szerint egyelőre csupán e két kistérségre adtak ki másodfokú riasztást, melyet a nap során várhatóan kiterjesztenek Pest megye teljes területére.
A régióban jelentős vastagságú hóréteg alakult ki, az utak is havasak, jegesek, csúszósak. Az előrejelzések alapján további hófúvás és fokozatosan erősödő szél várható, ami helyenként hótorlaszokat emelhet.
Elzárt település, illetve lezárt útszakasz egyelőre nincs Pest megyében – tette hozzá a szóvivő.

 

Elakadt autókat szabadítottak ki rendőrök

A rendőrök fél nap alatt országszerte 69 embert és 53 gépjárművet szabadítottak ki a hó fogságából – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata kedd reggel az MTI-vel.

Az összegzés szerint 719 rendőr 296 gépjárművel látott el mentési feladatokat rendkívüli időjárás miatt.
Az elmúlt 12 órában a havazással összefüggésben 127 közúti közlekedési baleset történt az ország közútjain, nyolc ember súlyos, huszonhat pedig könnyű sérülést szenvedett.
Kedd hajnalban a Készenléti Rendőrség munkatársai az M1 autópályán egy kisgyermekes családnak segítettek biztonságos helyre jutni, mert autójuk elromlott; érdi rendőrök egy olyan kétgyermekes családnak nyújtottak segítséget, akik autójukkal elakadtak a hóban.
Az ORFK felhívta a figyelmet arra, hogy Fejér, Somogy, Zala, Csongrád, Baranya, Hajdú és Tolna megyében az elrendelt kamionstop – a 7,5 tonnát meghaladó teherjárművek forgalomkorlátozása – visszavonásig érvényben van, a Szlovéniába tartó, 7,5 tonnánál nagyobb összsúlyú teherautók közlekedésének korlátozását – a szlovén hatóságok által elrendelt belépési tilalom miatt továbbra is fenntartják.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.