Hóhelyzet – Útinform: téliesek az útviszonyok

Az országos fő- és mellékúthálózaton egyaránt téliesek az útviszonyok, egyes térségekben a reggeli fagyok nyomán jeges, jégbordás szakaszokkal is találkozhatnak az autósok a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának kedd kora reggeli összesítése alapján.

 

 

A cég kommunikációs főosztálya azt közölte az MTI-vel: arra kérik a közlekedőket, hogy országszerte fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról és kizárólag a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművel induljanak el.
A főutakon Baja térségében jégbordás szakaszokra kell számítani, az ország többi részén havas, letaposott havas, hókásás a főúthálózat.
A mellékutakon jegesedést tapasztaltak Szombathely környékén, jégbordás szakaszokkal kell számolni Baja körzetében, máshol havasak, latyakosak, néhol hókásásak az alsóbbrendű utak. Sűrű a köd Szombathely és Vasvár tájékán, a látótávolság nem éri el a 100 métert, míg a Dunántúl nagy részén közepesek a látási viszonyok. Erős széllökésekre egyelőre Szombathely közelében kell számítani.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összes üzemmérnökségén 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak a cég szakemberei és munkagépei. A kora reggeli állapot szerint országosan több mint 500 munkagép dolgozik az utakon.
Friss információkat a társaság Útinform szolgálatának munkatársaitól és megyei diszpécsereitől kaphatnak. Minden elérhetőség megtalálható a www.kozut.hu vagy a mobiltelefonokra optimalizált m.kozut.hu oldalon.

 

 

Elakadások, balesetek nehezítik a közlekedést Zalában

Hétfő délután óta több mint 30 esetben riasztották a zalai tűzoltókat a havas utakon elakadt vagy balesetet szenvedett járművek miatt, a megye több útján továbbra is áll a teherforgalom – közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője kedden az MTI-vel.

Bangó Szilárd tájékoztatása szerint a vasárnap óta tartó havazás miatt kedd hajnalig átlagosan 14-17 centiméter vastag hótakaró esett Zalában. A megyében a főutak hókásásak, a mellékutak havasak vagy letaposott havasak, emiatt a személygépkocsik számára nehezen, de járhatóak, a tehergépjárműveknek azonban az emelkedőkön nagyon nehéz a feljutás.
Hétfő óta tart a forgalomkorlátozás a 7,5 tonna feletti össztömegű tehergépjárművekre vonatkozóan a magyar-szlovén határátkelőhelyeken Szlovénia irányába, valamint az M70-es autóút és az M7-es autópálya teljes zalai szakaszán, a 86-os főúton Rédicsnél, illetve a 75-ös főúton a 27-es és a 33-as kilométerszelvények között.
Az időjárási és útviszonyok miatt jellemzően elakadt kamionok és árokba csúszott gépjárművek szorultak mentésre, személyi sérüléssel vagy jelentős anyagi kárral járó baleset azonban nem történt. Hétfő délután óta 31 esetben hívták a zalai hivatásos tűzoltókat járművek műszaki mentéséhez, kedd hajnalban Vasboldogasszony közelében például egy árokba borult hótoló kiemelését végezték el.
A megyében továbbra is sárga riasztás van érvényben, mert a közepes erősségű északi szél hótorlaszokat emelhet, az előrejelzés szerint pedig még 10 centimétert meghaladó friss hó hullhat.
A Zala Megyei Védelmi Bizottság hétfő este arra utasította a járási védelmi bizottságokat, hogy intézkedjenek a szükségparkolóhelyeken és kamionterminálokban kényszerűen várakozásra ítélt kamionok vezetőinek ellátásáról, a rendőrség pedig fokozottan ellenőrizze a várakozó járműveket. A helyi védelmi bizottságok elnökeinek figyelmét arra is felhívta, hogy az útviszonyok miatt szükség esetén figyelmeztessék az iskolák igazgatóit a távol lakó gyermekek korábbi hazaengedésére.

 

 

Hét megyében van érvényben továbbra is kamionstop

Hét megyében van érvényben továbbra is kamionstop – derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság keddi, kora reggeli közleményéből.

Közölték: Fejér, Somogy, Zala, Csongrád, Baranya, Hajdú-Bihar és Tolna megyében az elrendelt kamionstop – a 7,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépjárművek forgalomkorlátozása – visszavonásig érvényes.
Emellett az ország területén a Szlovéniába tartó, 7,5 tonnát meghaladó tehergépjárművek közlekedésének korlátozását is fenntartja a rendőrség a szlovén hatóságok által elrendelt belépési tilalom miatt.

 

 

Járhatók, de havasak, csúszósak az utak Fejér megyében

A Fejér megyei utak és az M7-es autópálya itteni szakasza havas, hókásás, latyakos, helyenként csúszós, a síkosságmentesítés folyamatos; az M6-os autópálya Pécs felé vezető oldalán vizes a burkolat, a Budapest felé vezető oldal egy keréknyomon járható, míg Dunaújváros térségében havas szakaszokra kell számítani – tájékoztatta a Fejér Megyei Védelmi Bizottság operatív munkaszervezete kedden az MTI-t.

A közlemény szerint a rendkívüli időjárás miatt a kedd reggel 5 óráig érvényes közlekedési korlátozást meghosszabbították és várhatóan mindaddig érvényben lesz, amíg a szlovén-magyar határon nem indul el a kamionforgalom. A kamionstop az M1-es autópálya Fejér megyei szakaszára nem vonatkozik.
A kamionstop miatt Fejér megyében a 7,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépjárművekkel nem lehet közlekedni. Az érintett járművek a kijelölt várakozóhelyeken parkolnak. Ezeket a parkolókat a Magyar Vöröskereszt és a környezetvédelmi főfelügyelőség munkatársai terepjárókkal keresték fel az éjszaka, és meleg teát, élelmet szállítottak a várakozó sofőröknek.
A MÁV tájékoztatása szerint kedd reggel a vonatok menetrend szerint közlekednek. Az Alba Volán szintén menetrend szerint indítja el buszjáratait. Kisebb késések, fennakadások előfordulhatnak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.