Kocsis Máté: a vélemény szabadsága nem egyenlő az erőszak szabadságával

A Fidesz számára minden vélemény fontos, és a párt minden véleményt tiszteletben is tart, de a vélemény szabadsága nem egyenlő az erőszak szabadságával – mondta Kocsis Máté kommunikációs igazgató a Fidesz budapesti székháza előtt újságíróknak annak kapcsán, hogy tüntetők hatoltak be csütörtök délelőtt a kormánypárt Lendvay utcai székházának udvarára.

 

Kocsis Máté és Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő közös sajtótájékoztatója alatt az épület udvarát elfoglaló demonstrálók azt kiabálták: “az alkotmány nem játék”, illetve “alkotmányt, jogállamot, demokráciát!”.

A Fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta, az agresszió nem fogadható el a viták rendezésére. Hozzátette, ha “Bajnai Gordon előre szól, az embereit minden további nélkül beinvitáljuk” a székházba.

Kocsis Máté ezután azt kérte “a Bajnai Gordon által felheccelt, megvezetett” diákoktól és tüntetőktől, hogy vegyék észre, mire használják őket, és hallgassák meg a Fidesz álláspontját is.

Kérdésre válaszolva azt mondta, az elmúlt években, amióta kialakultak ezek a tüntetéssorozatok, azok nemcsak időben esnek egybe Bajnai Gordon exkormányfő színrelépésével, de szervezeti és személyi kapcsolatok is kimutathatóak.

A magyar emberek elsöprő többségéhez hasonlóan a Fidesz sem kér a baloldal gyűlöletkampányából, nem ez a vita rendezésének a helyes módja – szögezte le.

A kommunikációs igazgató hangsúlyozta: azt kérik a tüntetőktől, hogy üljenek le és beszéljék meg a követeléseiket, ne pedig agresszív módon kiabáljanak az arcukba. Arról biztosította a demonstrálókat, hogy a Fidesz bármelyik politikusa a rendelkezésükre áll, és ha előre megbeszélik, a székházban is fogadják őket.

A politikus elmondta: az alaptörvény-módosítás elhalasztásának nincs jogi indoka, de külön kiemelte, hogy a jogszabályról kizárólag a magyar emberek által felhatalmazott parlament dönthet, nem pedig civil szervezetek vagy tüntetők. Egy kérdésre azt válaszolta, hogy a Fidesz nem kért rendőri intézkedést a demonstrálókkal szemben, mert nem hisznek az erőszakban.

Selmeczi Gabriella szóvivő, aki érkezésük után aprósüteménnyel és nápolyival kínálta a székház udvarát elfoglalókat, amiből viszont azok nem vettek, azt mondta, nem emlékszik rá, hogy ilyen agresszióval, indulattal és túlfűtöttséggel valaha találkozott volna. Kijelentette, szeretettel és nyugodtan érkeztek, de a demonstrálók közvetlen közelről kiabáltak az arcukba, úgy pedig nehéz vitatkozni, hogy valaki nem mond érveket, csak skandál.

A sajtótájékoztató alatt tumultuózus jelenetek alakultak ki a székház bejáratánál, a demonstrálók elmesélése szerint előbb egy, majd még egy társuk jutott be némi lökdösődés árán az épületbe. Ezután viszont többen is behatoltak az előtérbe.

A Fidesz székházától távozó Kocsis Mátéval több, az utcán az eseményeket figyelemmel követő járókelő is vitába bonyolódott.

A demonstrálók egyike, Rózsa Milán azt mondta az egybegyűlt újságíróknak, hogy azért tüntetnek, mert az alaptörvény negyedik módosítása sok csoport jogait és szabadságát korlátozza. Szavai szerint megmozdulásuk erőszakmentes, de ennek ellenére többször is kialakult dulakodás, több demonstrálót megütöttek, egy ablak pedig betört. Hozzátette: a betört ablak árát megtérítik, az épületben dolgozók ki-be járását pedig biztosítják.

Az utcán felsorakozott nagy számú rendőri biztosítás már a sajtótájékoztató előtt levonult, így ott csak egy gépjármű és néhány rendfenntartó maradt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.