…Hogy emlékezetes és tökéletes legyen a Valentin-napi romantika

A szerelmesek napjának is nevezett Valentin-nap megünneplése nálunk is elterjedt. Ez a nap fiatalok és idősebbek, házasok, jegyben járók, vagy egymással éppen csak ismerkedők számára a romantikáról, a meghittségről szól.

 

Az ünnep kialakulásának többféle verziója létezik, a Valentin-legenda a római korból ered, hozzánk azonban a szokás Amerikából érkezett, ahol komoly kultusza van e nap megünneplésének.

Különlegessé tehetjük ezt a napot (de természetesen az év minden napját), ha igazi romantikus, melengető, meghitt vacsorával kényeztetjük kedvesünket. Egy ilyen vacsora elkészítésénél használjuk bátran az afrodiziákumként ismert fűszereket, növényeket. Kísérletezhetünk nyugodtan új ízekkel, különleges ízpárosításokkal.

Íme egy általam javasolt egyszerűen elkészíthető Valentin-napi menüsor:

Előétel

Jégsaláta pirított fenyőmaggal, gránátalmával, mézes-chilis-balzsamecetes öntettel

Hozzávalók 2 személyre:
1 fej jégsaláta
1 db gránátalma
5 dkg fenyőmag
1 evőkanál méz
1 teáskanál balzsamecet
késhegynyi chilipor
késhegynyi só

A salátát tépkedjük falatnyi darabokra, rendezzük el szépen egy tálban. Forrósítsunk egy serpenyőt szárazon, dobjuk bele a fenyőmagot, és folyamatosan rázogatva kb. 1 perc alatt kicsit pirítsuk meg. A gránátalmát vágjuk ketté, vágott felével lefelé fektessük a tenyerünkbe, és ütögessük addig a gyümölcsöt, amíg a magok és a lé ki nem potyognak. (Vigyázzunk, hogy a fehér hártyákat szedjük ki, ezek keserűek.) Keverjük alaposan össze az öntet hozzávalóit, csurgassuk a salátára, majd szórjuk rá a gránátalmamagokat és a pirított fenyőmagot. Az előételünk el is készült.

 

Főétel

Aszalt vörösáfonyával és baconnel töltött szűzpecsenye sütőben sült Anna-burgonyával vörösbortükrön

Hozzávalók 2 személyre:

1 kb. 60 dkg-os szűzpecsenye egészben
5 dkg kockázott bacon
10 dkg aszalt vörösáfonya
60 dkg burgonya
5 dkg vaj
2 dl tejszín
só, bors
4 dl vörösbor
1 evőkanál olívaolaj

A szűzpecsenyét megtisztítjuk a hártyáktól, és egy fakanálnyél segítségével a közepébe hosszában csatornát szúrunk. Ebbe a csatornába beletömködjük a bacont és az aszalt áfonyát, majd a húst az egy evőkanálnyi olívaolajon forró serpenyőben, hirtelen minden oldalán átpirítjuk, hogy kérget kapjon. Ezután a pecsenyét átrakjuk egy tepsibe, és 200 fokra előmelegített sütőben további 12 perc alatt készre sütjük. Amíg a hús sül, a burgonyát meghámozzuk, uborkagyalun legyaluljuk, sózzuk, borsozzuk, alaposan összekeverjük, majd egy kivajazott tepsibe vagy tűzálló tálba terítjük, ráöntjük a tejszínt, és szintén 200 fokon a sütőben sütjük. (Hosszabb idő kell neki, mint a húsnak, tehát a hús előtt is betehetjük.) A vörösbort felére beforraljuk, chilivel, sóval, borssal fűszerezzük, ízlés szerint adunk hozzá kicsi barnacukrot, további 2 percig forraljuk a fűszerekkel. Tálalásnál először ezt a besűrűsödött boros alapot kanalazzuk majd a tányérra, erre ültetjük rá a hússzeleteket (amikor a húst kivettük a sütőből, szeletelés előtt pihentessük még 5 percig fólia alatt, így lesz tökéletes), a hússzeletek mellé az időközben piros-ropogósra sült burgonyából halmozunk egy adagnyit, majd az ételt ízlés szerint durvára tört rózsaborssal vagy salátalevelekkel díszítjük.

A desszert ez alkalommal legyen nagyon egyszerű, mégis finom és emlékezetes: egyszerűen húzzunk fogpiszkálókra gyümölcsöket, mártogassuk őket narancshéjjal, szegfűszeggel és gyömbérrel ízesített, legalább 70%-os kakaótartalmú csokiba, és várjuk meg, míg a csoki rajtuk megkeményedik.

Az este további részét pedig bízzuk a fantáziánkra.

(Puczné dr. Mák Éva)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.