Sarkozy személyesen próbál közvetíteni a volt pártjában fellángolt vitában

A politikától visszavonult Nicolas Sarkozy hétfőn személyesen próbált meg közvetíteni a szétesés szélére jutott legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) elnökjelöltjei, a Jean-Francois Copé eddigi pártfőtitkár és Francois Fillon volt kormányfő közötti vitában. A volt köztársasági elnök szerint meg kellene ismételni a riválisok közti szavazást.

 

 

A nyolc nappal ezelőtt megtartott elnökválasztás szavazatainak újraszámlálása után az UMP fellebbviteli bizottsága hétfőn este ismét Copét hirdette ki győztesnek. Fillon azonnal “puccsal” vádolta meg riválisát, és megismételte: bírósághoz fordul a választás felülvizsgálatért.
A volt miniszterelnök hétfőn Sarkozyvel ebédelt, aki egy sanghaji konferenciáról hazatérve egyenesen Fillonhoz sietett. A volt államfő környezete közölte: Sarkozy az ebédet követően “hosszú és meleg hangú telefonbeszélgetést” folytatott Copéval. Az exelnök állítólag azt javasolta a riválisoknak, hogy az UMP ismételje meg az elnöki székért tartott szavazást. Volt miniszterelnökét pedig megpróbálta Sarkozy lebeszélni arról, hogy bíróság előtt vitassa Copé győzelmét és az igazságszolgáltatástól kérje a párt belső szavazásának a felülvizsgálatát.
A jobbközép párt a múlt vasárnap tartott elnökválasztást, hogy betöltse Sarkozy megüresedett helyét. A voksoláson mindössze 98 szavazat volt a különbség a két jelölt között, Copé javára. Fillon először elismerte a vereségét, majd csalásokra hivatkozva kétségbe vonta azt, miután kiderült: a végső összeszámlálásban nem vettek figyelembe 1304, a tengerentúli francia területeken leadott szavazatot. Ezeknek a korábbiakhoz történő hozzáadásával pedig a volt miniszterelnök nyerte meg a választást 26 szavazattal.
A fellebbviteli bizottság hétfőn már ezer szavazati többséggel nyilvánította Copét győztesnek. Fillon arra emlékezetett, hogy a testület elfogult a pártfőtitkár javára. Ezt korábban Alain Juppé pártalapító, volt külügyminiszter is szóvá tette, aki sikertelenül próbált vasárnap közvetíteni a riválisok között. Fillon saját közjegyzőjét is elküldte a pártszékházba, miután állítása szerint az ő kampánystábja vasárnap óta nem férhet hozzá a szavazatokhoz.
Az UMP-tagok eredetileg Sarkozy utódját akarták megválasztani a párt élére, de a napok óta tartó patthelyzetben a volt államfő visszatérése és állásfoglalása tűnik az egyetlen lehetőségnek a párt egységének megmentésére.
Eközben az UMP egyik táborhoz sem tartozó vezető politikusai újabb javaslatokat fogalmaznak meg. Nathalie Kosciusko-Morizet volt környezetvédelmi miniszter petíciót indított az interneten annak érdekében, hogy a párt megismételje a szavazást. Ezt Copé azonnal felelőtlennek nevezte, miközben a délutáni órákban már több mint 16 ezren írták alá a kiáltványt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.