Nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár Budapesten

A vásár második évében számos tekintetben látványosan továbbfejlődött: összesen közel 100 kiállítási stand; mintegy 1.300 folyóméternyi felületen több mint 400 művész; 12 ország (Magyarország mellett Anglia, Ausztria, Izrael, Kanada, Kazahsztán, Németország, Olaszország, Románia, Szlovénia, Törökország, USA) kiállítói.

 

A külföldi kiállító galériák száma meghaladja a hazaiakét (28-22), a külföldi galériák és művészeti projektek által elfoglalt kiállítási terület lényegében azonos a magyarországi kiállítókéval. A helyszín: Millenáris B-C-D Csarnok, a felhasznált alapterület mintegy 70%-kal növekedett 2011 óta.

A hazai kiállítók részéről többek között bemutatkozik a Kisterem, a Várfok és a Vintage Galéria. A Legtávolabbi kiállító New York-ból (Ana Cristea Gallery, Ruth Phaneuf Fine Arts, Radiator) és Almatyból, Kazahsztánból (Ular) érkeznek a rendezvényre.

Kiemelt szerepet kap Kelet-Európa jelenlegi leglátványosabb művészeti sikertörténete, a jelentős nemzetközi figyelemmel kísért kolozsvári művészeti élet (tucatnyi kiállítási stand, „Kolozsváron át” önálló kurátori kiállítás, szakmai beszélgetések művészeti szakemberek és Kolozsvár polgármestere, Emil Boc részvételével).
Kiemelt téma / ZSIDÓ IDENTITÁS ÉS KORTÁRS KÉPZŐMŰVÉSZET: A Wallenberg Emlékévhez kapcsolódva a jelentős hazai és nemzetközi szakemberek bevonásával szervezett kerekasztal-beszélgetés mellett a vásár helyszínén bemutatásra kerül a „Waldsee” című kortárs kiállítás többek között olyan művészek részvételével, mint William Kentridge vagy a világhírű magyar származású fotóművész, Sylvia Plachy és fia, a világhírű színész, Adrian Brody is.

Kiegészítő programok / KÉPZŐMŰVÉSZET, ZENE, DIVAT, stb.:  a művészeti kiállítást kiegészítő INSIDE ART elnevezésű szakmai beszélgetések világszínvonalú előadókat vonnak be a kiválasztott témák feldolgozásába;  a Millenáris épületei között STEEL PROMENADE néven szoborpark jön létre már egy héttel a vásár megnyitása előtt; AFTER.BAR néven olyan találkozóhely nyílik minden este a vásár napi zárása után, ahol a Millenáris Fogadó épületében ingyenes koncertek várják a látogatókat;

november 8-án MEGHOSSZABBÍTOTT NYITVA TARTÁS keretében a kiállítók saját standjaikon készülnek társművészeti meglepetésekkel;  november 9-én a Millenáris Teátrum épületében MAURA divatbemutató és annak nyitóeseményeként ART-IN-FUSION divat-show egészíti ki a helyszíni programokat.

Művészet KORHATÁR NÉLKÜL: A jövő művészetszerető és műkedvelő közönségének nevelése az Art Market Budapest egyik kiemelt törekvése. A B.Braun támogatásának köszönhetően ingyenes múzeumpedagógiai program készül a Szépművészeti Múzeum szakembereinek koordinálásában. A legfiatalabbak számára a művészeti gyermekfoglalkoztató szintén díjmentes.

VIP program, külföldi és hazai GYŰJTŐK: A hazai gyűjtők mobilizálását a Műgyűjtők Klubja támogatása segíti; a külföldi gyűjtők elérésére az év során több helyen országspecifikus programokat indítottak a szervezők; a NetJets támogatása eredményeként tucatnyi privátrepülő érkezik Budapestre kifejezetten a vásárra.

Helyszín: Millenáris Park
Cím: 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.

 

ÖS

Fotó:

Egy érdeklődő nézi Andy Warhol: Uncle Sam című munkáját az Erdész Galéria pavilonjában, az Art Market Budapest 2012 nemzetközi kortárs képzőművészeti vásáron
MTI Fotó: Mohai Balázs

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.