Gyors reagálási mechanizmus az áfacsalás ellen

Az Európai Bizottság július 31-én egy új, az áfacsalás elleni gyorsabb és hatékonyabb fellépést lehetővé tevő szabályjavaslatot terjesztett elő – hívja fel a figyelmet a Deloitte.

 

Mint Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere a társaság hírlevelében írja, a javaslat értelmében egy új eljárást, az úgynevezett gyors reagálási mechanizmust (QRM – quick reaction mechanism) vezetnének be, amelynek keretében azok a tagállamok, amelyek váratlan és súlyos áfacsalást, visszaélést tapasztalnak, gyorsított eljárás keretében vezethetnek be olyan intézkedéseket, amelyek alkalmasak lehetnek a negatív hatások kivédésére, csökkentésére.

Az alkalmazható intézkedések közül a javaslat nevesítetten egyelőre a fordított adózás szélesebb körű alkalmazásának lehetőségét biztosítja, azonban arra is lehetőséget ad, hogy a Tanács által egyhangúan elfogadott más intézkedéseket is alkalmazzanak a tagállamok.

Az érvényben lévő közösségi szabályozás értelmében, amennyiben egy tagállam olyan intézkedéseket kíván bevezetni az áfacsalás ellen, amelyek ellentétesek a közösségi szabályozással, derogációs eljárást kell indítania, amely többnyire lassú és nehézkes, és késlelteti a tagállamokat abban, hogy időben megtehessék a csalás ellen szükséges lépéseket.

Az Európai Bizottság javaslata értelmében erre nyújthatna megoldást az új eljárás, amelynek keretében egy lényegesen gyorsabb (mindössze legfeljebb 1 hónapos) eljárást követően kaphatnának a tagállamok átmeneti felmentést az egyes közösségi szabályok alkalmazása alól, illetve lehetőséget a megfelelő intézkedések bevezetésére. Az átmeneti időszak legfeljebb egy év lehet. Mindez lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy azonnal felléphessenek a súlyos áfacsalások ellen, amíg hosszú távú megoldás nem születik a problémára, illetve amíg az általános derogációs eljárás véget nem ér.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.