Sziget 2012 program – Snoop Dogg, a Killers és a Stone Roses a legnevesebb fellépők

Snoop Dogg, a Killers, az LMFAO, a Korn, a Placebo, a Hurts, a Stone Roses, a Sum 41 és a Pogues koncertje emelkedik ki az idei jubileumi 20. Sziget fesztivál zenei programjából; az ezúttal nyolcnapos rendezvény vasárnap, a mínusz kettedik napon a magyar dal napjával indul.

Mintegy 25 színpadon csaknem háromszáz – ebből 150 külföldi – előadó lép fel augusztus 5. és 13. között az óbudai Hajógyári-szigeten.

A 20. Szigethez egy másik jubileum is kapcsolódik, hiszen a magyar dal napját 5. alkalommal rendezik meg, 2008 után ismét ezen a fesztiválon. Vasárnap déltől 11 órán át nyolcvan fellépő 150 magyar slágert játszik el. Ott lesz például Zalatnay Sarolta, Fenyő Miklós, a Beatrice, Balázs Fecó, az Európa Kiadó, Hobo, a Karthago, Koncz Zsuzsa, a Pál Utcai Fiúk, a Republic, a KFT, az URH, a Tátrai Band, Török Ádám és a Mini, a Kimnowak, Gerendás Péter, a Kiscsillag, Rúzsa Magdi, Sub Bass Monster, a Péterfy Bori & Love Band, a Tankcsapda és a Vad Fruttik is.

A fesztivál hétfői, mínusz egyedik napján 20 órától a Csík Zenekar lép a nagyszínpadra: az autentikus népzenét játszó csapat a magyar rockzene nyolc fontos alakjának közreműködésével adja elő sajátos feldolgozásait. Aznap a Porondszínházban 18 órától Cseh Tamás-emlékestet is tartanak Bereményi Géza rendezésében; fellép mások mellett Udvaros Dorottya, Für Anikó, Cserhalmi György, Tompos Kátya és Kálloy Molnár Péter.

A Sziget keddi, nulladik napján 20 órától Ákos ad nagyszabású, egészestés koncertet a nagyszínpadon. A népszerű előadó első alkalommal lép fel a Szigeten önálló produkcióval. Ákos és zenekara idén nyáron a soproni VOLT Fesztiválon és a zamárdi Balaton Soundon már bemutatta szintipopos hangzású műsorát, a Szigeten legújabb dalait és legnagyobb régi slágereit egyaránt eljátssza. Szintén a nulladik napon metálnapot is tartanak a fesztiválon, ennek keretében 14 órától a magyar zenei nagyszínpadon a magyar Superbutt, a norvég Dimmu Borgir, az olasz Lacuna Coil, a svéd Hammerfall, a portugál Moonspell és az amerikai Ignite játszik.

A fesztivál első hivatalos napján, augusztus 8-án szerdán a nagyszínpadon a japán Gocoo, a brit Glasvegas, a német Beatsteaks és a tavalyi Szigeten már sikerrel bemutatkozó brit Hurts után az európai alternatív rockszínteret csaknem két évtizede meghatározó, szintén brit Placebo lép színpadra. Szerdán játszik a világzenei nagyszínpadon a bosnyák Dubioza Kolektiv, a spanyol Che Sudaka a mexikói Los Da Abajo és a magyar Quimby, az A38 színpadon a Kerekes Band, a brit Anna Calvi, a belga dEUS és az amerikai Ministry, az Arénában a brit Saint Etienne, a Petőfi Rádió magyar zenei nagyszínpadon például az Anima Sound System, a Pál Utcai Fiúk, a Budapest Bár és a Magna Cum Laude.

Csütörtökön a nagyszínpad programját az amerikai Roots kezdi, utána a holland énekesnő, Caro Emerald, a brit Maximo Park, az egyedüli magyar nagyszínpados Tankcsapda, végül a legutóbb dubstep-lemezzel jelentkező kaliforniai nu metál csapat, a Korn játszik. A világzenei programból a francia Orchestre National de Barbés és Szerbiából az Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra emelkedik ki. Az A38-on a brit Friendly Fires és a francia Shaka Ponk is fellép, a Petőfi Rádió színpadán mások mellett a Beatrice, a Brains és a Kiscsillag játszik.

Pénteken az amerikai Viza és a brit Vaccines után a német Sportfreunde Stiller szórakoztatja a közönséget, majd az indie popos xx után a tavaly 15 év után újra összeállt manchesteri alternatív sztárcsapat, a Stone Roses zárja a nagyszínpadosok sorát. A világzenei nagyszínpadon a magyar Pannonia Allstars Ska Orchestra és két német produkció, a LaBrassBanda, valamint a Shantel & The Bucovina Club Orkestar a fő műsorszám, az A38-on a Compact Disco, a brazil-amerikai Bebel Gilberto és a brit Rizzle Kicks, a Petőfi Rádió magyar zenei nagyszínpadon az Akkezdet Phiai, a Heaven Street Seven, a Punnany Massif és a Vad Fruttik.

Szombaton a nagyszínpadon két brit előadó, a Noah and the Whale és a Horrors után az ír Two Door Cinema Club, majd a fiatal kanadai punkbanda, a Sum 41 lép fel, majd az amerikai gangsta rap királya, Snoop Dogg zárja a sort. A világzenein a francia Sergent Garcia, a Besh o droM Szalóki Ágival és Juhász Miczura Mónikával, a mexikói Molotov, végül az ír folk-punk műfaj megteremtője, az idén 30 éve alakult Pogues zenél, amely most először lép fel eredeti felállásban Magyarországon. Az A38 e napi kínálatába tartozik a Carbonfools és a brit Fink, az Arénáéba a brit Leftfield és a magyar dj Palotai, a Petőfi Rádió magyar zenei nagyszínpadon pedig Maszkura és a Tücsökraj, a Ladánybene 27, a Magashegyi Underground, az Intim Torna Illegál, valamint a Péterfy Bori & Love Band ad koncertet.

A Sziget zárónapján, augusztus 12-én vasárnap a nagyszínpad programja a brit Subways fellépésével indul, utána a brit Paolo Nutini, a svéd Mando Diao, a két kaliforniai dj duója, az elektropopot játszó LMFAO játszik, az utolsó koncert pedig az amerikai indie rock egyik legnépszerűbb csapatáé, a Killersé, amelyet eddig hétszer jelöltek Grammy-díjra. A világzenei party nagyszínpadon a német-magyar Rotfront és az orosz Leningrad után a szerb Goran Bregovic a Wedding And Funeral Banddel gondoskodik a kiváló hangulatról. Vasárnap az A38 színpadon játszik a brit Lamb és Ting Tings, valamint a magyar Yonderboi is, az Arénában a svéd Amon Amarth és a brit Magnetic Man, a Petőfi Rádió színpadán az Óriás, a Supernem, a Zagar, a 30Y és az Irie Maffia játszik.

A Szigetzáró házibulit már hétfőre virradóra hajnali háromnegyed 1-kor hagyományosan Müller Péter Sziámi és barátai adják, bár még utána 4 órakor az A38 színpadon Jade, az Arénában pedig Sterbinszky is játszik.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.