MSZP: garancia kell a babakötvények biztonságáért

Az MSZP elfogadhatatlannak tartja a babakötvények államosítását, és jogi garanciákat sürget arra, hogy az életkezdési támogatás kezelésére szolgáló számlák ne juthassanak a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások sorsára.

 

Simon Gábor, az MSZP elnökhelyettese, a parlament fogyasztóvédelmi bizottságának elnöke szerdán sajtótájékoztatón elmondta, törvénymódosítást kezdeményeznek ennek érdekében. Javaslatuk rögzítené, hogy a számlákon lévő összeget az állam nem idegenítheti el és nem fordíthatja más célra.

Az Országgyűlés július elején döntött arról, hogy ezután nemcsak a szülők, hanem más hozzátartozók is nyithatnak Start-számlát a megszületett gyermekeknek, a számlára pedig értékhatár nélkül fizethetnek be. A módosítás alapján Start-számla ezután csak a Magyar Államkincstárnál nyitható.

A szocialista politikus elfogadhatatlannak minősítette, hogy kereskedelmi bankoknál már nem lehet Start-számlát nyitni, és azt is, hogy a nemzetgazdasági tárca közleménye szerint a változtatással a szülők hozzájárulhatnak az ország devizaadósság miatti sérülékenységének, az adósságfinanszírozási és a likviditási kockázatoknak a mérsékléséhez. Szerinte helytelen, hogy a kormány egy jól működő rendszert államosít, hogy csökkentse a hibás gazdaságpolitikája miatti kockázatokat.

Simon Gábor azt mondta: mindez ráadásul felveti annak a veszélyét, hogy a Start-számlák tulajdonosai a magánnyugdíj-pénztári tagok sorsára jutnak, mivel nincs garancia arra, hogy megtakarításaik megmaradnak a gyermek felnőtté válásáig. Az MSZP ezért sürget jogi garanciákat a befizetések megőrzésére – jelezte.

A szocialisták emellett azt kezdeményezik, hogy a Start-számlára érkező befizetések illetékmentesek legyenek, vagyis ne terhelje őket a pénzügyi tranzakciós illeték. Valamint a számlák induló összegét is növelnék az infláció mértékével megegyezően.

Az MSZP elnökhelyettese sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak minősítette Heim Péternek, a Századvég Gazdaságkutató elnökének azon felvetését is, hogy a nyugdíjak csökkentésére lenne szükség. Helyeselte viszont, hogy a kormány kizárta ezt a lehetőséget.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.