MSZP: a kormánypártok fizessék meg a strasbourgi bírságot!

Az MSZP felszólítja a kormánypártokat, hogy a keddi strasbourgi ítélet szerint a magyar államkasszát terhelő, mintegy hárommillió forintot, valamint a hasonló munkajogi perek után várható további kártérítési kötelezettségeket a saját pártkasszájukból fizessék ki.

 

Ezt az ellenzéki párt közölte kedden az MTI-vel, egyben üdvözölve az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) ítéletét.

Az MSZP értékelése szerint a strasbourgi törvényszék keddi, valamint az Alkotmánybíróság korábbi döntése után immár kétség sem fér ahhoz, hogy az Orbán-kormány a hazai és az európai demokratikus jogelveket áthágva, azokkal szöges ellentétben hozta meg a köztisztviselők indoklás nélküli elbocsátását lehetővé tevő törvényt.

Az ellenzéki párt közleményében felidézte, hogy a Fidesz-KDNP-frakció annak idején az MSZP többszöri figyelmeztetése ellenére, felelőssége teljes tudatában szavazta meg a kormánytisztviselőkről szóló törvényjavaslatot. Ennél fogva az EJEB mostani elmarasztaló döntésének következményét is nekik kell vállalni – vélték.

Kedden elmarasztalta és összesen 9 ezer euró megfizetésére kötelezte Magyarországot az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egy közalkalmazott indoklás nélküli elbocsátása ügyében – derül ki a Strasbourgban közzétett ítéletből. A volt magyar közalkalmazott  – akinek a nevét saját kérésére nem hozták nyilvánosságra – azzal érvelt, hogy miután 2010. szeptember 27-én indoklás nélkül bocsátották el állásából, nem fordult bírósághoz, hiszen nem tudott volna ellenérveket felhozni a perbeli siker reményében az elbocsátás általa nem ismert indokaival szemben. Ezzel tehát szerinte sérült az a joga, hogy sérelem esetén bírósághoz fordulhat.

Az indoklás nélküli elbocsátást lehetővé tevő jogszabályt a magyar Alkotmánybíróság 2011. február 18-án alkotmányellenesnek minősítette, majd ugyanazon év május 6-án azt is kimondta, hogy az ilyen, alkotmányellenesnek minősített jogszabályokat nem lehet alkalmazni a bíróságok előtt folyamatban levő ügyekben.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.