Az MSZP nem vett részt az új államfő beiktatásán

Politikai és formai okokkal magyarázta az MSZP frakcióvezető-helyettese, hogy a szocialisták nem vettek részt Áder János köztársasági elnök csütörtöki beiktatásán.

 

“Kaptunk is meghívót meg nem is” – válaszolta sajtótájékoztatóján Józsa István az ezt firtató újságírói kérdésre, mondván, szerda délután kapott ugyan egy meghívót a parlamenti e-mail címére, de abban az állt, keddig jelezze részvételi szándékát. Szerinte ennél körültekintőbben, udvariasabban kellett volna eljárniuk az esemény szervezőinek, bár elismerte, hogy az MSZP-frakció vezetése szóbeli értesítést kapott a beiktatási ceremóniáról.

Józsa István ugyanakkor hozzátette, politikai oka is van annak, hogy távol maradtak Áder János beiktatásától. Mint mondta, bár érzékelik, hogy az államfő mást akar és másképpen beszél, mint Orbán Viktor miniszterelnök, súlyos fenntartásaik vannak vele szemben azután, hogy a bírósági reform és az új választójogi törvény kidolgozójaként “merényletet” követett el a demokrácia ellen. Véleménye szerint ez megkérdőjelezi Áder János egyébként támogatható szándékainak hitelét.

Józsa István szerint kérdéses az is, hogy a beiktatási beszédében új kiegyezést szorgalmazó köztársasági elnök kivel és kinek a nevében akar kiegyezni, illetve hogy ez egyben a “fülkeforradalmi” kormányzás végét is jelenti-e.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.