GKI: a gyors IMF-megállapodáshoz fordulat kellene, a gazdaság recesszióba csúszik

A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint a Széll Kálmán Terv 2.0 intézkedéseivel az ország kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól jövőre, a kormány politikájában és gazdaságpolitikájában azonban még nem látják azt a fordulatot, amely a gyors IMF-megállapodáshoz kellene, és úgy vélik, a recesszió elkerülhetetlen, a GDP 1,5 százalékkal esik vissza.

 

A GKI legfrissebb felmérésében a továbbra is alacsony belföldi kereslettel és hitelezéssel indokolja a gazdasági teljesítmény csökkenését. Hozzáteszik: nem valószínű átlagon felüli mezőgazdasági termés sem.

A kutatók az év során az áremelkedési ütem további enyhe lassulását, 5,3 százalékos éves inflációt és a reálkeresetek 2,5 százalék körüli visszaesését várják. Megjegyzik: a reáljövedelem és a fogyasztás hasonló ütemű mérséklődése valószínű. A beruházások pedig a prognózis szerint 4 százalék körül eshetnek vissza. A munkanélküliségi ráta 10,8 százalék lehet.

A piacok számára a GKI szerint a Széll Kálmán Terv 2.0 bevétel-centrikussága és ezzel növekedésellenessége miatt csak részben lesz megnyugtató, a befektetői klíma ennek hatására alig javul. “Emellett továbbra is látványosan hiányoznak a piacgazdaságokra jellemző intézmények függetlenségét garantáló, illetve a kormány öntörvényű, már-már vállalati mélységű szabályozásban testet öltő gazdaságpolitikáját feladó lépések, s a kormányzat továbbra is elvi kérdésnek tekinti a széles körben vitatott egykulcsos szja-t” – fogalmaznak.

Kérdésnek nevezik, hogy az IMF-tárgyalások során e témák milyen mélységben kerülnek terítékre. Az IMF-megállapodás elhúzódása, illetve esetleges elmaradása esetén tartósan fennmaradó, netán tovább növekvő befektetői bizalmatlanságra kell számítani, ami a költségvetés számára hatalmas kamatkiadási többletekben, a gazdaság egésze számára tőke- és hitelhiányban, drága forrásköltségben, szélsőségesen ingadozó árfolyamban, túladóztatásban, lefelé menő keresleti spirálban jelenik meg – figyelmeztetnek. Egy megállapodás nélküli gazdaságpolitika azonban az óriási veszteségek ellenére mindaddig folytatható, ameddig a piac – például a magyar állampapírok iránti kereslet megszűnése formájában – nem kényszerít ki valódi fordulatot – fűzik hozzá.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.