IMF: ismét javulóban a globális gazdasági kilátások

A tavalyi visszaesést követően a világgazdasági kilátások fokozatosan ismét javulnak, bár a lefelé mutató kockázatok továbbra is hangsúlyosak – áll a Nemzetközi Valutaalap (IMF) honlapján közzétett tavaszi Világgazdasági Kitekintésben (World Economic Outlook), amely szerint a válság utáni kilábalás szokatlanul egyenetlen: sok fejlett gazdaságban igen gyenge, míg több felzárkózó gazdaság esetében meglepően erős.

 

Az IMF mostani előrejelzése szerint a világgazdaság az idén 3,5 százalékkal nő, majd jövőre 4,1 százalékkal. Ezen belül a fejlett országok gazdasága 1,4, illetve 2,0 százalékkal bővül, míg a felzárkózó és fejlődő régiók együttesen az idén 6,7, jövőre 6,0 százalékkal.

A fejlett gazdaságokon belül az Egyesült Államokét 2,1 százalékkal várja nőni a szervezet az idén és 2,4 százalékkal jövőre, miközben az euróövezet egészére 0,3 százalékos visszaesést valószínűsít, és jövőre is csak 0,9 százalékos emelkedést vár. Az Európai Unió 27 tagjának gazdaságát együttesen stagnálni várja a valutaalap, és 2013-ban is csak 1,3 százalékos növekedésre számít az uniós államoknál. A legnagyobb európai gazdaság, Németország az IMF jelenlegi becslése szerint az idén 0,6 százalékkal bővül, jövőre pedig 1,5 százalékkal.

A közép- és kelet-európai államokra vonatkozóan az IMF idei növekedési becslése 1,9, a jövő évi 2,9 százalék.

A felzárkózó országok közül Kína az IMF szerint 8,2 százalékkal nő az idén és 8,8 százalékkal jövőre, míg Indiában 6,9, illetve 7,3 százalék gazdasági bővülés várható. Oroszországban az idén 4,0, jövőre 3,9 százalék az IMF becslése, míg a legnagyobb latin-amerikai, a világon immár hatodik gazdaság, Brazília számára 3,0, illetve 4,1 százalékot valószínűsít.

Az előrejelzés szerint a munkapiaci helyzet továbbra is nehéz sok fejlett gazdaságban, amit tovább súlyosbít, hogy szakértők szerint a GDP-k növekedése is elsősorban a profitot gyarapította, és reálbér-emelkedést nem jelentett.

A fogyasztási dinamika az előrejelzés szerint valamit javul az idén tavalyhoz képest világgazdasági szinten, miközben a fejlett országokban a háztartások fogyasztása nem bővül számottevően. Több felzárkózó és fejlődő gazdaságban ugyanakkor erőteljes marad a fogyasztás, összhangban a kedvező munkapiaci fejlődéssel.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.