Washingtoni konferencia Magyarországról és a nyugati liberális modell jövőjéről

Magyarországnak kihívásokkal kell szembenéznie, vannak, akik aggályokat fogalmaznak meg azzal kapcsolatban, hogy merre tart a magyar demokrácia, de nyilvánvaló: ez egy demokratikus rendszer – vonta meg a Magyarországról és a nyugati liberális modell jövőjéről rendezett washingtoni konferencia mérlegét Stephen F. Szabo, az amerikai Német Marshall-alap Transzatlanti Akadémia vezérigazgatója.

 

A rendezvényt szervező intézmény vezetője a konferenciát követően az MTI-nek úgy fogalmazott: a tanácskozás konklúziója talán az lehet, hogy Magyarország tagja a nyugati családnak, demokrácia, amelynek demokratikus megválasztott kormánya van. Vagyis nem Fehéroroszországról, vagy valami fajta renegát, tekintélyuralmi országról van szó – tette hozzá.

A nyugati liberális modell jövője: a magyar példa címmel rendezett csütörtöki konferencián a magyar kormány és az ellenzék álláspontját képviselő személyiségek, valamint amerikai és európai szakértők vettek részt. A Magyarországról tartott párbeszéd a nyugati liberalizmusról megrendezett fórumok sorozatának első része volt, hasonló tanácskozást rendeznek Olaszországról, a választásokra készülő Egyesült Államokról és a görög demokrácia helyzetéről is.

Szabo rámutatott: Amerikában viták zajlanak Magyarországról, ezért fontosnak érezte, hogy magyar részről mind a kormányzati, mind az ellenzéki álláspontot képviselő neves személyiségeket invitáljon meg Washingtonba.

“Ez volt az első alkalom, hogy az amerikai hallgatóság nemcsak kritikus hangokat hallhatott Magyarországgal kapcsolatban, hanem egy másik véleményt is, és láthatta, hogy Magyarországon vannak olyan emberek, akik logikus érvekkel meg tudják védeni azt, amit képviselnek és válaszolni tudnak a kritikákra” – mondta az MTI-nek Szapáry György washingtoni magyar nagykövet.

A magyar alkotmányos rendről Szájer József, a Fidesz EP-képviselője Jakab Andrással, a heidelbergi Max Planck Intézet szakértőjével, valamint az elmúlt hónapokban több, a magyar jogrendet kritizáló elemzést író Kim Lane Scheppelével, a Princetoni Egyetem jogászprofesszorával, továbbá az ugyancsak a Princetoni Egyetemet képviselő Halmai Gáborral vitázott.

A magyar médiaszabadságról Koltay András, a Médiatanács tagja és Paula Schriefer, a Freedom House alelnöke fejtette ki álláspontját. Az amerikai és az uniós véleményekről Kurt Volker volt amerikai NATO-nagykövet és Kai-Olaf Lang politológus, a berlini Stiftung Wissenschaft und Politik kutatója ütköztette álláspontját.

A magyar gazdaság helyzetéről folytatott vita részvevői Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter, Bokros Lajos EP-képviselő és Szapáry György voltak. Magyarországnak a nyugati liberális rendre gyakorolt hatásáról Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora, Jan Werner Müller, a Princetoni Egyetem szakértője és Thomas Carothers, a Carnegie Alapítvány alelnöke polemizált.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.