A budaörsi Metrónál is demonstrál a KASZ

Demonstrációt tart pénteken a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) a Metro Kereskedelmi Kft.-nél működő szervezete a szerintük eredménytelen bértárgyalások miatt.

 

A demonstráció, április 6-án, – reggel 6 óra és este 8 óra között lesz – a Metro áruházlánc budaörsi áruháza előtt – olvasható az érdekképviselet keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Metro dolgozói azért döntöttek a demonstráció mellett, mert úgy vélik, a 2012-es bérfejlesztésről szóló tárgyalások hónapok óta eredménytelenek: a bértárgyalásokon ugyanis nem született egyezség a szakszervezet és a vállalat vezetősége között.

A KASZ szerint a cég annak ellenére sem kíván a dolgozók bérkompenzációjára többletköltséget fordítani, hogy a kormány a versenyszféra vállalatait is kompenzálja, azaz lehetővé teszi az elvárt béremeléshez szükséges bérköltségnek a szociális hozzájárulási adóból történő levonását.

Ugyanakkor – a munkavállalók megítélése szerint – a Metrónál “nem sajnálják a pénzt különféle marketing akciókra és PR tevékenységre”. Ezekre akár sok millió forintot is elköltenek, miközben a dolgozók 80 százalékának több mint 10 ezer forinttal volt kevesebb a januári nettó bére, mint tavaly – olvasható a közleményben.

A szakszervezet azt kérte, hogy az elvárt béremelésért „cserébe” a munkavállalók januártól visszamenőleg kapjanak vásárlási kedvezményt helyi utalvány formájában, ám a cég ezt az ajánlatukat elutasította, és továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a dolgozók csak áprilistól kapják meg ezt a vásárlási kedvezményt.

A Metro szerdára ígért tájékoztatást az ügyben.

A KASZ – ugyancsak azért, mert nem sikerült megállapodni a bérkompenzációról – szombaton az Auchan óbudai áruháza előtt is demonstrációt tart.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.