Republikánus előválasztások – Amerikai professzor: tanulni a magyaroktól!

A magyar választási rendszert ajánlotta egy amerikai politológus Rick Santorum és Newt Gingrich elnökjelölt-aspiránsok figyelmébe, ha el akarják ütni a republikánus előválasztásokon éllovas Mitt Romney-t az elnökjelöltségtől.

 

Joshua A. Tucker, a New York-i Egyetem professzora az al-Dzsazíra arab hírtelevízió honlapján pénteken ismertetett írásában úgy vélekedett: Santorumnak és Gingrichnek együtt kellene működnie, ha nem szeretnék, hogy Romney a több hónapig tartó előválasztásokon “megszerezze magának” azt az 1114 pártdelegátust, akiknek a támogatása szükséges a Rebublikánus Párt elnökjelöltségének megszerzéséhez.

A republikánusok (augusztusi) országos jelöltállító konvenciójukon választják meg hivatalosan elnökjelöltjüket, aki Barack Obama hivatalban lévő demokrata párti elnök kihívója lehet a novemberi választáson.

A professzor emlékeztetett: az amerikai szövetségi államokban különféle rendszerekben bonyolítják le az előválasztásokat. Van, ahol a győztes mindent visz elve érvényesül (a legtöbb szavazatot szerző indulót kell támogatnia az állam minden pártdelegátusának az országos konvención), máshol a leadott szavazatok arányában osztják el a pártdelegátusokat az elnökjelölt-aspiránsok között.

Itt jön a képbe a magyar parlamenti választási rendszer a professzor szerint, aki a 90-es években megfigyelőként vett részt a magyar országgyűlési választásokon. A magyar rendszer ugyanis vegyíti az arányos (pártlisták) és a többségi választási rendszert (egyéni körzetek). A professzor szerint bár a magyart a világ legbonyolultabb választási rendszerének szokás nevezni, lehetőséget kínál arra, hogy a szavazatokért egymással versengő, de később együttműködést (például koalíciós kormányt) tervező két párt versenyezzen egymással a listás körzetekben, miközben egymás javára visszaléptetik jelöltjeiket az egyéni körzetekben. A két párt célja azonos: biztosítani, hogy ketten együtt többségbe kerüljenek a parlamentben – miközben persze mindegyik a legtöbb mandátumot szeretné megszerezni magának.

A professzor szerint Santorumnak és Gingrichnek is hasonlóan kellene cselekednie: mindkettőjüknek versenyben maradni az előválasztást arányos rendszerben lebonyolító államokban, és a népszerűtlenebb jelöltnek visszalépni a másik javára a győztes mindent visz elvét alkalmazó államokban. Tucker szerint ez az esetek többségében valószínűleg Gingrich visszalépését jelentené Santorum javára.

A professzor elismerte, mindez valószínűleg radikális megoldásnak tűnne az Egyesült Államokban, de szerinte talán ez a legjobb stratégia Santorum és Gingrich számára, ha meg akarják akadályozni, hogy Mitt Romney legyen a Republikánus Párt hivatalos elnökjelöltje.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.