Emésztőrendszere a velociraptor utolsó vacsorájáról tanúskodik

A “lepkesúlyú” velociraptor (gyors rabló) egy nálánál sokkal nagyobb repülőhüllő maradványaiból lakmározott, amikor 75 millió évvel ezelőtt utolérte végzete: fosszíliáját 1994-ben tárták fel Mongóliában, a Góbi-sivatagban, de a leletet csak most vizsgálta meg és írta le egy nemzetközi kutatócsoport.

 

A Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology című folyóirat online kiadásában megjelent tanulmány főbb megállapításait a BBC News (http://www.bbc.co.uk), valamint a LiveScience (http://www.livescinece.com) tudományos hírportál ismertette.

A nagyjából pulyka méretű velociraptor két lábon járó, tollas húsevő volt, amely hátsó lábain megnagyobbodott, sarló alakú karommal rendelkezett. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a dinoszauruszok ezeket a sarló alakú karmokat a zsákmányállat felhasítására és kibelezésére használták.

A fosszília tüzetesebb vizsgálata során egy pteroszaurusz csontot fedeztek fel a kutatók a velociraptor emésztőrendszerében, ami arra utal, hogy a ragadozóként ismert velociraptor alkalomadtán a döghúst sem vetette meg. “Meglehetősen nehéz és valószínűleg igen veszélyes vállalkozás lett volna az apró theropoda dinoszaurusz számára megtámadni a kétméteres szárnyfesztávolsággal rendelkező pteroszauruszt, hacsak a repülő hüllő nem volt sebesült vagy beteg. Így a velociraptor emésztőrendszerében talált csont sokkal inkább dögevésből, mintsem vadászatból származhatott” – hangsúlyozta a szerzők egyike, David Hone, a University College Dublin kutatója.

A 75 milliméteres pteroszaurusz csontot a dinoszaurusz mellkasának felső részén fedezték fel, ott, ahol a velociraptor gyomra lehetett.

“Az emésztőrendszer tartalma ritkán őrződik meg, a pteroszaurusz csontok pedig viszonylag törékenyek, vagyis rendkívüli leletről van szó. A csont felülete sima és jó állapotban van, nem fedeztük fel rajta az emésztőnedvek okozta jellegzetes elváltozásokat. Minden jel szerint a dinoszaurusz nem sokkal azután pusztult el, hogy lenyelte a csontot” – magyarázta Hone, hozzátéve: a velociraptor a modernkori krokodilokhoz hasonlatosan képes volt viszonylag nagy csontokat is lenyelni.

A dinoszaurusznak egyébként törött volt az egyik bordája, vagyis halála előtt megsebesült, vagy egy trauma után kezdett felgyógyulni, amikor utolérte végzete.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.