Halloween és a tök

A Budaörs Rádió újabb bulit tartott a Jókaiban Halloween party néven. Volt koktélbár, rúdtánc show, a remek hangulatot DJ Denke biztosította.
 De miről is szól valójában Halloween?

Halloween éjszakáját sokan egyszerű amerikai ünnepnek tekintik, pedig ennek a különös alkalomnak a gyökerei a kelta korokra vezethetők vissza.
 Manapság a Halloween jó alkalom arra, hogy jelmezeket öltsünk, horror filmet nézzünk és ijesztő történeteket meséljünk de kiváló lehetőség arra is, hogy Halloween bulin vegyünk részt.

De honnan is származik valójában ez a bizonyos Halloween?

A Halloween egy ősi kelta ünnep, ami Írországból indult és főleg a skót, ír és walesi közösségekben maradt fent. A bevándorlók aztán magukkal vitték a szokást Észak-Amerikába is, ahol egyre népszerűbbé vált.

Eredetileg Halloween egy pogány ünnep, amely a hiedelmek szerint kapcsolatot teremtett az élők és a halottak között. Ezen az ünnepen az élők kommunikálni tudtak halott rokonaikkal, hozzátartozóikkal és mágikus dolgok is történtek. Mint a legtöbb pogány ünnepet, így ezt is keresztény hatásra Mindenszentek napjával asszociálták, melyet a Gregoriánus naptár szerint november 1-én tartottak, valamint a kelta népek ezen a napon ünnepelték az újévet. A néprajz szerint a Mindenszentek estje Hallowe’en , majd később a ma ismert Halloween lett.

A töklámpás legendája

A legenda egy részeges ír patkolókovácshoz köti a töklámpás kialakulását. Jack O’Lantern a léha életéről és a másokat megtréfáló jelleméről híres kovács kitalálta, hogy megvicceli az ördögöt, aki ezért cserébe azt ígérte, hogy halála után lelke nem kerülhet a pokolra. Miután Jack meghalt a mennyországba sem tudott bejutni, ugyanis Szent Péter útját állta.

Ezek után a mennyből és a pokolból is kirekesztett Jack az ördögtől egy széndarabot kapott ajándékba, azért, hogy a sötétségben rekedt szelleme láthassa az utat. Jack a széndarabot egy vajrépába rejtette és ezzel bolyongott számkivetettként. A legendában visszaköszön Halloween lényege, miszerint a holt lelkek ezen az éjszakán visszalátogatnak a Földre, a halottak és az élők közötti határ elmosódik.

Az Észak-Amerikában elterjedt hagyomány annyit módosított ezen a szokáson, hogy a vajrépa helyett sütőtököt használnak lámpásnak: a tök tetejét levágják, a belsejét kikaparják, oldalára rémisztő arcot faragnak, belsejébe mécsest vagy lámpát helyeznek. A szörnyet formázó tök, Jack O’Lantern figurája Halloweenkor mindenhol megjelenik, túlnőtt a töklámpás szerepén. Használati tárgyak, jelmezek, sütemények készülnek Jack bolyongó szellemének arcával.

Comments Closed