Október 23. – Köszönetet mondott az osztrák népnek Schmitt Pál az 1956-ban nyújtott segítségért

Köszönetet mondott az osztrák népnek az 1956-ban nyújtott segítségért és megértésért Schmitt Pál köztársasági elnök csütörtökön, a bécsi Szent István székesegyházban (Stephansdomban) tartott ünnepi megemlékezésen.

A dómban Toni Faber, a székesegyház plébánosa, valamint Szalay-Bobrovniczky Vince bécsi magyar nagykövet üdvözlő szavai után az államfő mondott ünnepi beszédet.

Schmitt Pál örömét fejezte ki, hogy lehetőség van az együtt ünneplésre, hiszen – mondta – 1956 az osztrák történelemnek is kitörölhetetlen lapja. Mint hangsúlyozta, Bécs akkor is – miként évtizedekkel később, a rendszerváltás idején – a polgári értékeket komolyan véve, önzetlenül segített, s magára vállalta közel 200 ezer magyar menekült ügyét.

A köztársasági elnök kiemelte: ezekből a mélyen emberi, baráti gesztusokból adódik az, hogy a két ország viszonya ma rendkívüli, s nem írható le a diplomácia hivatalos nyelvén. Hozzátette: az itt élő közel 45 ezer fős magyarságnak nem okoz gondot, hogy megőrizze a magyar nemzethez való tartozást, mivel Ausztria mindig is megértést tanúsított Magyarország iránt, és igazságosan ítélte meg a magyar népet.

“Ma is nagy szükségünk van erre az igazságos szemléletre, amely megértéssel kezeli küzdelmünket, hogy a stabil, erős, reményteli országok közé tartozhassunk” – mondta.

Az államfő beszédét követően a megemlékezés közel ezer résztvevőjének egy dokumentumfilmet mutattak be az 1956-os magyarországi eseményekről, ezután pedig Hegedűs Endre zongoraművész adott hangversenyt Liszt Ferenc műveiből.

Az ünnepség után Schmitt Pál útnak indította a Stephansdomból a magyar nagykövetségre vonuló fáklyás menetet.

Egynapos bécsi látogatása során Schmitt Pál találkozott az osztrák szövetségi elnökkel, Heinz Fischerrel is. Mint azt az egyórás találkozó után elmondta, az osztrák államfőnek is megköszönte azt a támogatást és szolidaritást, amelyet az osztrák nép 1956-ban nyújtott a Magyarországot elhagyóknak.

“A két ország kapcsolatát nem befolyásolhatják apró súrlódások” – mondta a devizahitelek végtörlesztéséről szóló törvényt ért osztrák bírálatokra utalva. Olyan szoros gazdasági kapcsolatok mellett, mint az Ausztria és Magyarország közöttiek – fejtette ki -, óhatatlanul vannak súrlódások. “Az osztrák államfő megértést mutatott. Legfeljebb azt mondta, jobb lett volna egy kicsit korábban egyeztetni velük, talán akkor közösen találunk megoldást” – tette hozzá Schmitt Pál.

A köztársasági elnök elmondta, biztosította osztrák kollégáját arról, hogy az új magyar alkotmány “modern, európai, magyar és megfelel az emberi jogi követelményeknek”.

Schmitt Pál kérte osztrák kollégáját, hogy szenteljen több figyelmet az ausztriai magyaroknak. Miután közösen áttekintették az ausztriai kisebbségek anyagi támogatását, Schmitt Pál szavai szerint a szövetségi elnök azt mondta: szeretné, hogy a magyarok is megkapnák “ugyanazt a megbecsülést, erkölcsi és anyagi támogatást”, mint az Ausztriában élő többi kisebbség.

Comments Closed