Egymillió font jótékonyságra Katalin hercegnő esküvői ruhájából

Egymillió fontot (330 millió forintot) kaphatnak jótékonysági szervezetek Kate Middleton, vagyis Katalin cambridge-i hercegnő esküvő ruhájának kiállítási bevételeiből.

Vilmos herceg – Károly brit trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után a második a brit trónutódlási sorban – április 29-én esküdött örök hűséget polgári származású kedvesének a londoni Westminster-apátságban. A menyegző minden idők legnézettebb közéleti eseménye volt: a ceremónia televíziós közvetítését óvatos becslések szerint is kétmilliárd néző figyelte világszerte, London utcáin pedig egymillió alattvaló ünnepelt.

Katalin hercegnő fátyollal és uszállyal ellátott, csipkével díszített, elefántcsontszínben játszó esküvői ruháját – amelyet Sarah Burton, a világhírű Alexander McQueen divatház vezető divattervezője készített – a nyáron közvetlen közelről is megtekinthették azok a szerencsések, akik bejutottak a Buckingham-palota báltermébe.

Az első számú londoni királyi rezidencia minden nyáron tíz hétre megnyitja kapuit a nagyközönség előtt, és ilyenkor mindig valamilyen tematikus kiállítás is látható a palota látogatható termeiben. Idén magától értetődő módon a hercegi esküvő – és a hercegi hitves esküvői ruhája – szolgáltatta a fő kiállítási témát.

A hercegnő ruhája mellett a júliusban megnyílt kiállításon megtekinthető volt az esküvői torta valósághű másolata, valamint Katalin díszes – kézzel varrott – cipője, és az az 1936-ban készült, ezer apró gyémánttal ékesített Cartier tiara is, amelyet Vilmos nagymamája, II. Erzsébet királynő adott kölcsön unokája menyasszonyának a jeles eseményre.

Az alattvalók és a turisták érdeklődése minden várakozást felülmúlt, és az idei palotalátogatási szezon rekordot döntött: a meglehetősen borsos, 17,50 fontos (5800 forintos) belépődíj ellenére 600 ezren keresték fel a Buckingham-palotát.

Ez 10,5 millió font (csaknem 3,5 milliárd forint) bevételt hozott az udvarnak, és palotabeli bennfentesek a The Sunday Telegraphnak elmondták, hogy a brit uralkodóház patinás képzőművészeti gyűjteményét kezelő Royal Collection ebből “nagyon nagyvonalú adományt folyósít” a hercegi pár által támogatott jótékonysági szervezeteknek.

Az összeget hivatalosan csak jövőre hozzák nyilvánosságra, ám a vasárnapi konzervatív brit lap jól értesült forrásai szerint a bevételből egymillió font jut majd jótékonysági célokra.

Vilmos és Katalin már az április menyegző előtt is azt kérte a hódolóktól, hogy esküvői ajándékok vásárlása helyett inkább jótékonysági intézményeknek juttassanak adományokat.

Comments Closed