Választójog – Az MSZP ragaszkodik az arányosság elvéhez

Az MSZP arányos választási rendszert szeretne, és csak az állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező állampolgároknak biztosítana szavazati jogot – ismertette Mesterházy Attila újságírókkal a szocialisták elnökségi ülése után szerdán.

Az MSZP elnöke elmondta: kitartanak az egyfordulós, listás választási rendszert célzó javaslatuk mellett, ugyanakkor nyitottak más megoldásokra, így akár egy egyéni választókerületekre épülő szisztémára is, feltéve, hogy az biztosítja az arányosságot, vagyis megfelelő kompenzációval párosul.

Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a Fidesz javaslata – amelyet Lázár János frakcióvezető hétfőn mutatott be – az előző kormánypárti tervezetnél kevésbé arányos választási rendszert eredményezne, így azt nem támogatják, bíznak azonban benne, hogy a Fidesz-KDNP kész a változtatásra.

Mesterházy Attila arra is kitért, egyetértenek azzal, hogy az Országgyűlés létszámát 200 főre csökkentsék.

Ugyanakkor a szocialista párt továbbra is csak az állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező állampolgároknak adna szavazati jogot.

A pártelnök közölte azt is, elutasítják, hogy a választójog gyakorlását regisztrációhoz kössék. Szavai szerint a kormánypártok az erre vonatkozó javaslatukkal saját politikai érdeküket próbálják érvényesíteni a választási eljárásban. Hozzátette, véleményük szerint a választói névjegyzék megfelelő és naprakész eszköz a szavazásra jogosultak nyilvántartására. Mesterházy Attila ezt azzal egészítette ki, hogy a valamely nemzetiséghez tartozók esetében sem tartják elfogadhatónak a regisztrációs kényszert, mert az rossz emlékeket ébreszt.

Comments Closed