Líbia – Még mindig fosztogatják Kadhafi rezidenciáját

Egy héttel Moammer Kadhafi líbiai vezető tripoli rezidenciájának elfoglalása után még mindig tart a fosztogatás; az ünneplő tömeg mellett folyamatosan hordják ki a még megmaradt értékeket.

A hírcentrum tudósítója kedden felkereste a Báb el-Azízíja rezidenciát. A többméteres fallal körülvett létesítmény külső része katonai támaszpontként üzemelt: barakkok, őrtornyok és szögesdrót alkotják az erődítmény.

A rezidenciába folyamatosan özönlöttek az emberek; Kadhafi házánál, amely egy többemeletes, hatalmas, de jellegtelen épület, százak gyűltek össze, és szinte extázisban ünnepelték a diktátor bukását. Az örömlövések egymást követték, fegyvereket nyomtak a gyerekek kezébe, hogy ők is lövöldözzenek egy kicsit. A helyzet kaotikus képet mutatott: volt, aki sírt, mások ugrálva, üvöltözve fejezték ki örömüket, és egymást fényképezték a ház előtt.

A levegőben lőporszag terjengett, a földet, mintha valami vasszőnyeg lenne leterítve, elborítják a töltényhüvelyek, és folyamatosan ropognak a fegyverek. Aki beszélt angolul, odalépett a hírcentrum tudósítójához, hogy elmondja véleményét a helyzetről.

A területen beljebb haladva újabb vasból és betonból álló falakat lehet látni. A falak mellett kiégett, páncélozott civil luxusautók állnak. Egy álcázott bejáraton keresztül vezet az út Kadhafi medencéjéhez és magánkórházához.

A medencénél egy katonai zubbonyt viselő felkelő bottal próbálta kihalászni a vízből a diktátor hintaszékét, és szerinte fegyvert is rejthet a zavaros víz. Mint hozzátette: amikor elfoglalták az épületet, sok ruhát és használati tárgyat a medencébe dobtak. Mahmúd Galal elmondta azt is, hogy részt vett a rezidencia elfoglalásában. Mint közölte, az elsők között volt, amikor lerohanták az erődítményt.

“Ott voltam augusztus 23-án a Mártírok terén. Amikor láttuk, hogy jönnek Kadhafi katonái, elbújtunk, csapdába csaltuk őket, és mindet megöltük” – mondta a felkelő. Szerinte az épületegyüttes elfoglalása azért sikerülhetett, mert annak parancsnoka átállt a felkelőkhöz, de még így is többórás harc árán tudtak csak bejutniuk a rezidenciára. Amikor bejutottak, azonnal elkezdődött a fosztogatás – fűzte hozzá.

A fosztogatás egyébként még mindig tart, az emberek mindent visznek, ami mozdítható. A tudósító a diktátor magánkórházában találkozott egy férfival, aki éppen egy fogászati széket húzott ki az épületből. Amikor meghallotta, hogy Magyarországról érkezett az újságíró, széles mosolyra húzódott a szája, elmesélte, hogy testvére magyar nőt vett feleségül, és Magyarországra menekültek a felkelés kirobbanásakor. Arra a kérdésre, mi szüksége van fogászati székre, azt válaszolta, hogy azért kell neki, mert annak támláján pihent az “Őrült Lobonc” (Búsaf Súfa) feje.

A kórházból kilépve egy másik férfi, Abul-Gaszem Abul-Íd azt mondta, nem tartja helyesnek a fosztogatást. “Ez a nép tulajdona, nem lehet egy személyé, és az nem muszlim, aki lop” – tette hozzá.

Kadhafi sátránál, ahol a diktátor előszeretettel adott interjút, ezzel is erősítve a magáról alkotott képet, miszerint puritán körülmények között él, egy idős férfi, Abdalláh Háled Blasír elmondta, hogy mérnökként végzett Londonban, és a környéken lakik. Ő is harcolt a diktátor ellen, először nem volt fegyvere, ezért egy hatástalanított vadászpuskát alakított át, s azzal tüzelt a katonákra. “Szerencsére azóta sikerült beszereznem egy AK-47-est” – fűzte hozzá boldogan.

Kadhafi rezidenciáját láthatóan nemcsak a felkelők, hanem a NATO-rakéták is nagyon megrongálták, a környéken sok a teljesen kiégett barakk és épület, néhány mellett elhaladva az oszló tetemek jellegzetes, édeskés bűzét lehet érezni. Az épületek már teljesen üresek, néhány szétdobált könyv, papírok és széttört tárgyak jelzik a felkelők dühét. Van olyan épület is, amelyik szabályosan beleolvadt a földbe, miután felgyújtották.

Comments Closed