Augusztus 20. – Az MSZP a modernitás képviselőjeként tekint Szent Istvánra

Az MSZP elnökhelyettese szerint a magyar baloldalnak egyértelműen vállalnia kell Szent István örökségét, hiszen a nemzet első királya a maga korában “a modernitásnak volt jelentős teoretikusa és gyakorlati képviselője”, ami a szocialista pártot is jellemzi.

Balogh András pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a modernitás most a jogállamiság képviseletét jelenti, ami olyan fontos napjainkban, mint Szent István korában a kereszténység felvétele volt.

Az ellenzéki politikus elmondta, az MSZP egy újfajta nemzetpolitikát, egy újfajta szociáldemokrata értékrendet alakít ki; célja pedig egy olyan “korszerű, európai, a magyar társadalom alapvető érdekeit képviselő” szocialista párt létrehozása, amely képes legyőzni konzervatív, jobboldali és szélsőséges ellenfeleit.

Az MSZP elnökhelyettese szerint ennek az új politikának része Szent István örökségének elismerése is. Mint mondta, az ország első királyának gondolatai és tettei jól példázzák: nem lehet elszigetelődni, szembemenni a meghatározó európai értékrendekkel, eszmeiségekkel és hatalmakkal. Katasztrófa lenne, ha az identitás megőrzésére hivatkozva nem alkalmazkodnánk a külvilághoz, ugyanis ez a Koppány-vezéréhez hasonló magatartás biztosan a nemzet vesztét jelentené – fogalmazott.

Ugyanakkor, szintén Szent István uralkodásának jó példájára hivatkozva, arra is felhívta a figyelmet, hogy az alkalmazkodás során az országnak meg kell őriznie identitását és szuverenitását.

A szocialista politikus követendőnek nevezte, hogy Szent István ezt nem konfrontációval, hanem a szükséges kompromisszumok megkötésével érte el. Balogh András emellett azért is méltatta az Árpád-ház alapítóját, mert óriási erőfeszítéseket tett kora rendkívül tagolt társadalmának integrálásáért.

Comments Closed