Brit zavargások – Rendkívüli ülést tartott a parlament – ÖSSZEFOGLALÓ

Rendkívüli ülést tartott csütörtökön a parlament, ahol David Cameron miniszterelnök ígéretet tett arra, helyreállítják a rendet az országban, ahol az utóbbi napok zavargásai után mind a fővárosban, mind vidéken nyugodtan telt az éjszaka.

David Cameron közölte, a hétvégén is marad a megerősített rendőri jelenlét az utcákon, és ha szükséges, vízágyúkat és gumilövedékeket is bevethetnek a rendbontók ellen.

A kormányfő elmondta: eddig több mint 1200 embert vettek őrizetbe a zavargásokkal kapcsolatban Angliában. Folytatódnak az őrizetbe vételek – ígérte a miniszterelnök, hozzátéve: a felelősök nem bújhatnak el a törvény elől, a bíróságok továbbra is éjjel-nappal működnek, hogy eljárjanak az őrizetbe vettek ügyében.

Bizonyítékok vannak arra, hogy bandák állnak a fosztogatások mögött – közölte. Megjegyezte: elképzelhető, hogy a bandák vezetői a rendőrök elleni támadásokban is együttműködtek.

Cameron elismerte: a rendbontás első napjaiban “túl kevés” rendőr volt szolgálatban, és az általuk alkalmazott taktika nem volt hatékony. Az egyszerre több helyen elkövetett fosztogatások újfajta kihívás elé állították a rendőrséget – vélte.

Mint mondta, a zavargások okozta károk a 200 millió fontot is elérhetik. A kormány 10 millió fontot fordít az érintett városrészek helyreállítására, a kárt szenvedett vállalkozásoknak pedig hosszabb határidőt szabnak az adók befizetésére. A kormányfő kifejtette: ki kellene lakoltatni azokat a szociális lakásokból, akik kapcsolatba hozhatók a zavargásokkal.

Cameron úgy fogalmazott, megvizsgálják a közösségi weboldalak zavargásokkal összefüggésbe hozható tartalmait.

Ed Miliband munkáspárti vezető szerint mindenképpen meg kell vizsgálni az okokat, amelyek a zavargásokhoz vezettek. A képviselő egyúttal hangsúlyozta, a jelen helyzetben nem szerencsés a rendőrségre fordított kiadások csökkentéséről beszélni.

A munkáspárti képviselők mellett Boris Johnson londoni polgármester is arra kérte a kormányt, álljon el ettől a szándékától.

Cameron a parlamentben hangoztatta: a tervezett kiadáscsökkentések végrehajtása után is lehetséges lesz az elmúlt napokhoz hasonlóan a rendőri jelenlét megerősítése az utcákon.

Theresa May belügyminiszter az ülésen kijelentette: a zavargásokat illetően “sok kérdés merül fel”, és “nincsenek könnyű válaszok”, de az oktatási és a szociális rendszer reformja “nem várhat”. Az elmúlt napok eseményei túl vannak a tetőpontjukon, mert az emberek már az egész országban azt mondják, “ami sok, az sok” – vélekedett.

Az alsóházzal egy időben a felsőház is tanácskozott a zavargásokról. Az ülésen Rowan Williams canterburyi érsek kijelentette: a “remény és a bizalom” elvesztése a legsúlyosabb hosszú távú következménye a történteknek.

Az utcákra vezényelt hatalmas rendőri erőnek és az ország több helyén zuhogó esőnek köszönhetően szerda éjjel nyugalom volt Angliában.

Birminghamben virrasztást tartottak annak a három férfinak az emlékére, akiket szerdára virradóra, a zavargások idején gázoltak el. A 21 éves Haroon Jahanra, a 30 éves Shahzad Alira és a 31 éves Abdul Musavirra emlékezve 200 ember gyűlt össze, az esemény rendzavarás nélkül ért véget. A rendőrség eddig négy embert vett őrizetbe a gázolással összefüggésben, közülük a legfiatalabb 16 éves.

Időközben 100 ezer aláírás gyűlt össze annál a petíciónál, amely azt szorgalmazta, hogy a zavargásokkal kapcsolatba hozhatóktól vonjanak meg minden állami támogatást. A petíciót azon a – múlt héten létrehozott – kormányzati weboldalon indították, amelyen ha egy kezdeményezéshez csatlakozik 100 ezer aláíró, a kérdés egy összpárti bizottsághoz kerül, amely eldönti, megtárgyalják-e azt a képviselők a parlamentben.

 

Comments Closed