Predoiu: elfogadhatatlan, hogy Hollandia kétségbe vonja a román jogállamiságot

Elfogadhatatlan, hogy Hollandia kétségbe vonja Románia jogállamiságát – mondta Catalin Predoiu román igazságügyi miniszter, miután az európai ügyek holland minisztere kijelentette: a jogállamiság szintje sem Bulgáriában, sem Romániában nem kielégítő.

Ben Knapen szerdán nyilatkozott úgy, hogy mind Románia, mind Bulgária apró lépéseket tett a korrupció visszaszorítása érdekében, ami azonban nem elegendő, és mindkét országnak konkrét eredményeket kell felmutatnia.

A holland miniszter az Európai Bizottságnak a román és a bolgár igazságszolgáltatás helyzetét értékelő szerdai jelentése kapcsán nyilatkozott. A tárcavezető leszögezte, hogy hazája ezt a jelentést is figyelembe veszi, amikor a két ország schengeni csatlakozásáról dönt. Rámutatott: sem Bukarest, sem Szófia nem küzd hatékonyan a korrupció ellen.

Romániának és Bulgáriának már tavasszal kellett volna csatlakoznia a schengeni övezethez, de egyes tagállamok – köztük Hollandia is – kifogásokat emelt arra hivatkozva, hogy mindkét tagállamban még igen elterjedt a korrupció.

Az EB szerdán közzétett éves jelentése megállapította, hogy további lépéseket kell tennie Bulgáriának és Romániának az igazságügyi reformok és a korrupció elleni fellépés terén.

A román igazságügyi miniszter egy csütörtöki rádiónyilatkozatban elmondta: elfogadhatatlan, hogy Hollandia kétségbe vonja a román jogállamiságot.

Predoiu szerint nem szabad összekapcsolni az igazságszolgáltatás figyelemmel kísérését a schengeni csatlakozás követelményeivel. A tárcavezető szerint eljött az ideje, hogy elismerjék Románia erőfeszítéseit, és nagyobb európai szolidaritás mutatkozzon a román igazságügyi reform ügyében.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.