Balogh András: megújul az MSZP nemzetpolitikája

Az MSZP elnökhelyettese szerint a szocialista pártnak is meg kell határoznia, esetenként újra kell gondolnia a nemzeti kérdéshez való viszonyát, és ez a folyamat már el is kezdődött. Balogh András csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: az MSZP elfogadja a kettős állampolgárságot, de nem tekinti szerves részének a szavazati jog megadását.

A politikus kifejtette: az MSZP megújulásának fontos része a párt nemzetpolitikájának megújítása. Hangsúlyozta, hogy noha az MSZP nem most fedezi fel a nemzeti kérdés jelentőségét, a baloldal múlt évszázadbeli történetében volt, hogy rossz válaszokat adott rá és ezzel kárt okozott. Mint mondta, ezt szégyelli, hozzátette azonban, hogy a nemzeti érdekre hivatkozó diszkriminatív politikát a baloldal sosem folytatott.

Balogh András aláhúzta, hogy a szükséges nemzetegyesítésnek magában kell foglalnia a hazai társadalmi különbségek mérséklését is, Magyarország ugyanis mára a 3,5 millió koldus országává vált.

Az MSZP elnökhelyettese elmondta: a különböző államokban élő nemzetrészek közeledését, “kulturális és érzelmi egyesítését” a szocialista párt fontosnak tartja, elismerve, hogy a magyar kormánynak erkölcsi és politikai felelősséget kell vállalnia a határon túl élőkért. “A megújuló MSZP egyetért a kettős állampolgárság intézményével” – mondta.

Ezzel kapcsolatban közölte: a szocialisták elfogadhatatlannak tartják a határon túli magyarok politikai szervezetei közötti különbségtételt, valamint hogy azok bármelyikét a kormány privilegizálja. Szerinte az elmúlt egy év egyik keserű tapasztalata volt ez a kormányzati gyakorlat, ami ahhoz vezethet, hogy a szomszédos országok némelyikében a magyar pártok egyike sem éri el a parlamenti küszöböt.

Hangsúlyozta ugyanakkor, a kettős állampolgárság támogatása nem jelenti azt, hogy a szavazati jog kiterjesztésével is egyetértenek. A nem Magyarországon élő állampolgárok szavazati jogát a szocialisták azért ellenzik, mert szerintük a választójognak a lakóhelyhez és a közteherviselésben való részvételhez kell kapcsolódnia. Ráadásul – tette hozzá Balogh – a szavazati jog kiterjesztése feszültségekhez szülhet, így károkat okozhat a határon túli magyaroknak.

Ez az álláspont “nem azt jelenti, hogy mi nem szeretjük legalább annyira a határon túlra szorult véreinket, mint azok, akik a szavazati jogról beszélve szűk pártpolitikai megfontolásból visszaélnek a magyar kisebbség sérülékenységével, és csak pontokat akarnak szerezni náluk” – fogalmazott. Mint mondta, elismerik, hogy az állampolgárság érzelmi többletet jelent sok határon túli magyarnak, a szavazati jog azonban szerintük nem jár ezzel.

Szólt arról is, hogy az MSZP elfogadhatatlannak tartja és elítéli bármely Magyarországon élő kisebbség hátrányos megkülönböztetését.

Az MTI kérdésére, hogy az MSZP-ben teljes-e az egyetértés a kettős állampolgárság támogatásáról – tekintve, hogy a határon túli magyarok kedvezményes honosításáról szóló tavalyi törvénymódosítást három szocialista képviselő, Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba és Szanyi Tibor ellenezte -, Balogh András úgy válaszolt: képviselőik nagy többsége a kettős állampolgárság mellett szavazott, és “a megújuló MSZP-nek is ez a határozott álláspontja”.

Ezután szót kért a sajtótájékoztatón az addig a hallgatóság körében helyet foglaló Szanyi Tibor is, aki kifejtette: nem az addig is létező kettős állampolgárságra, hanem a kedvezményes honosítás szerinte hibás eljárására voksolt nemmel a parlamentben. Mint mondta, maradéktalanul egyetért mindazzal, amit Balogh András elmondott. “Ami pedig a múltat illeti (…) a célokkal igen, de az állampolgárság megadásának mikéntjével nem tudtunk egyetérteni néhányan a szocialista pártban” – fogalmazott, megjegyezve, mivel a törvénymódosítás “boldog-boldogtalan előtt kinyitotta a kaput”, a frakcióban is folyamatosan változott a jogszabályt támogatók és az ellenzők száma.

Szanyi Tibor szerint a honosítási gyakorlat őket igazolta, a kormány ugyanis az állampolgársági kérelmek elbírálásakor “kemény ellenőrzést folytat”, ami azonban a törvény szövegéből nem következik. “A figyelemfelkeltésnek tehát volt haszna, mégsem nyakló nélkül osztogatják az állampolgárságot, hanem rendeltek hozzá egy valódi adminisztratív kontrollt” – magyarázta.

Hozzátette: álláspontját azért tartotta fontosnak rögzíteni, mert a leegyszerűsítő értelmezések miatt párttársaival azóta is gyakran kapják azt a kritikát, hogy nemzetellenesek. “Amire a válaszom az, hogy egy frászt” – mondta.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.