Líbia – Felveszi a kapcsolatot az ellenzékkel a NATO

A líbiai ellenzék delegációját fogadja a NATO jövő héten a szövetség brüsszeli székházában – jelentette be Anders Fogh Rasmussen főtitkár szerdai sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, az informális megbeszélésen a NATO-t a tagországok állandó nagykövetei képviselik majd, a bengázi küldöttséget Mahmúd Dzsibril, a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács második embere vezeti.

A találkozó fő célja, hogy ismertessék egymással álláspontjukat a helyzetről – szögezte le a főtitkár, de hozzátette: reményei szerint a líbiai vendégek tájékoztatják a szövetséget a demokratikus átmenettel kapcsolatos terveikről is.

Brüsszeli megfigyelők szerint az, hogy a NATO-tanács hivatalosan fogadja az ellenzéket, a bengázi tanács elismerésének egyik jele.

Dzsibrilék állítólag európai uniós illetékesekkel, köztük Herman Van Rompuy európai tanácsi elnökkel is találkoznak majd a jövő szerdai brüsszeli látogatáson.

Rasmussen arról is beszélt: nincs tudomása arról, hogy a rezsimet vezető Moammer Kadhafi a lemondásáról folytatna tárgyalásokat. Megismételte ugyanakkor azt a felszólítását, hogy Kadhafi távozzék a hatalomból. Úgy vélte, a jelenlegi konfliktus végkimenetele mindenképpen az lesz, hogy az ezredes elveszti pozícióját.

A főtitkár úgy vélte, a líbiai rezsim erői folyamatosan “teret veszítenek”. Kadhafi “háborús gépezete minden nap silányul, tábornokai és miniszterei elhagyják, és elvesztette a nemzetközi közösség támogatását is” – fogalmazott.

Ezzel szemben az ellenzék az elmúlt hetekben előre tudott törni, bár azt nem lehet tudni, milyen messzire jutnak – tette hozzá.

Beszámolt Rasmussen a NATO katonai műveletének eredményeiről is. A március legvégén indított akció kezdete óta a NATO-gépek több mint 2700 katonai célpontot semmisítettek meg, köztük 600 harckocsit és 800 fegyverlerakatot.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsától kapott felhatalmazás alapján a NATO hadereje egyebek között arról gondoskodik, hogy tengeri úton ne jusson el fegyverszállítmány Kadhafi rezsimjéhez, valamint hogy betartsák a líbiai légtérben a repülési tilalmat. Emellett a NATO rendszeresen légicsapásokat mér a líbiai polgári lakosságot támadó vagy fenyegető katonai erőkre.

Szokásossá vált havi sajtótájékoztatóján Rasmussen kitért a NATO-tanács előző napi oroszországi látogatására is. Az orosz vezetőkkel folytatott tárgyalásaikat kitűnőnek minősítette, és úgy vélte, az út jelképes jelentőségű is volt, mert azt a közös óhajt mutatta, hogy a két fél haladni kíván stratégiai partnerségének elmélyítésében. Ez utóbbi segíthet a feleknek, hogy megküzdjenek az előttük álló közös kihívásokkal – hangoztatta.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.